Live

Sumele uriașe pe care le vor câștiga Moderna și Pfizer de pe urma vaccinului anti-Covid

Data publicării:
Un bărbat în vârstă este vaccinat împotriva Covid-19 cu serul Pfizer-BioNTech, în Regatul Unit, în timpul campaniei de vaccinare începută în această țară în decembrie 2020. Foto: Getty Images

Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Pfizer urmează să fie aprobat pentru folosire și în Statele Unite, un moment important pentru știință, economie și umanitate, în contextul în care pandemia care afectează planeta de aproape un an ar putea fi învinsă cu ajutorul acestor seruri, relatează CNN.

Analiștii de pe Wall Street estimează că cele două companii care au produs vaccinuri eficiente împotriva Covid-19, Pfizer și Moderna, vor avea venituri de aproximativ 32 de miliarde de dolari doar în anul viitor.

Pe lângă creșterea uriașă a veniturilor, cele două companii își vor fi mărit, de asemenea, și profilul pe piață în situația în care vor fi ajutat la încheierea celei mai grele pandemii care a lovit omenirea în ultima sută de ani. Pentru Moderna, acest lucru e chiar mai important, având în vedere faptul că această companie este una tânără, de care puțini oameni auziseră până în 2020, dar care acum este pe cale să își obțină prima autorizație din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA.

Vaccinul anti-Covid, impuls important pentru Pfizer, dar mai ales pentru BioNTech

Pfizer ar urma să obțină venituri în valoare de 19 miliarde de dolari în 2021 după ce vaccinul său va fi aprobat în din ce în ce mai multe țări. Regatul Unit deja a aprobat serul și a început campania de vaccinare, iar Statele Unite urmează și ele să îl aprobe în cursul acestei săptămâni sau următoarei. Aceste venituri vin pe lângă cele 975 de milioane de dolari pe care compania le obține în 2020. În 2022 și 2023, în contextul în care lumea va continua să se vaccineze împotriva bolii, Pfizer ar urma să câștige alte 9,3 miliarde de dolari.

Pfizer va împărți aceste venituri cu BioNTech, compania germană împreună cu care a dezvoltat vaccinul împotriva Covid-19.

Succesul vaccinului nu a dus la un „boom” pe burse al companiei pentru că Pfizer este deja un gigant pe piață, însă ea a crescut cu 12% în acest an. BioNTech, în schimb, crește puternic – cu peste 300%. Compania este evaluată, acum, la aproape 30 de miliarde de dolari.

De la David la Goliat. Creșteri de 700% pe bursă pentru Moderna după anunțul vaccinului

Între timp, vaccinul împotriva Covid-19 al celor de la Moderna a transformat o companie aproape necunoscută anterior într-un mare jucător pe piață, evaluată la 62 de miliarde de dolari. Acțiunile sale au crescut masiv, cu peste 700% în acest an, iar Morgan Stanley estimează că jumătate din această valoare de piață se datorează vaccinului.

Este așteptat ca Moderna să obțină 13,2 miliarde dolari ca urmare a lansării pe piața a vaccinului său, conform Goldman Sachs. Morgan Stanley arată o imagine chiar mai optimistă în ce îi privește pe cei de la Moderna despre care estimează că vor obține între 10 și 15 miliarde din vânzarea vaccinului în 2021 și 2022. E vorba de niște sume absolute uriașe pentru o companie care în 2019 avea vânzări de doar 60 de milioane de dolari și care nu a mai licențiat vreodată un produs.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

COVID-19: Șase angajați care au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul au primit câte un milion de dolari fiecare

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Opoziția cere demisia lui Pedro Sanchez, acuzat de corupție. O plângere va fi depusă pentru anchetarea partidului premierului Spaniei

Covid-19 poate crește riscul de infarct și atacuri cerebrale chiar și la trei ani de la boală

Partenerii noștri