Live

Statul n-are bani pentru plafonarea facturilor. Companiile din energie avertizează că se poate ajunge la blocaj în sectorul energetic

Data actualizării: Data publicării:
Cine trebuie să depună declarații pentru preț plafonat la energie și ce trebuie să facă cei cu mai multe proprietăți. Foto: Getty Images

Guvernul achită un sfert din datoria pe care o are către companiile din energie, iar acestea avertizează că ar putea apărea mari probleme, pe tot lanțul de aprovizionare cu gaze sau curent electric. 

Totul pleacă de la suma insuficientă de bani alocată la rectificare, pentru a acoperi costurile schemei de compensare și plafonare. 

Ministerul Ener­giei va primi 2,5 miliarde de lei din 31 de miliarde cerute. 

Asociaţia Com­paniilor de Utilităţi din Energie atrage atenția că există un risc major privind capacitatea de funcționare a întregului sector energetic. Întârzierea va genera un blocaj la nivelul activității de furnizare, iar impactul se va resimți la clienții finali, susțin companiile.

"O problemă ține de siguranța alimentării cu energie electrică și gaze naturale și alta de prețul la care se vor putea furniza aceste utilități. Eu cred că există un oarecare risc să nu avem cantitățile de energie electrică și gaze naturale, dar probabil, ținând seama de aceste previziuni pesimiste, se vor lua măsuri astfel încât să nu fie puse în pericol siguranța alimentării pentru consumatorii casnici și necasnici.

În România, plățile s-au făcut cu mare, mare întârziere și, în momentul ăsta suntem într-o situație delicată datorită imposibilității de a accesa împrumuturi la bănci, care va impacta tot sectorul, nu doar furnizorii.

Ei colectează banii și plătesc producători, distribuitori, astfel încât un colaps al plăților către furnizori va impacta întreg sistemul de energie electrică și nu cred că cineva își dorește acest lucru", a declarat la Digi24 Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică.

Între timp, coaliția de guvernare nu reușește să se înțeleagă în legătură cu măsurile din energie. A pasat responsabilitatea Guvernului, care trebuie să găsească urgent soluțiile. În mai puțin de o oră are loc o ședință la Palatul Victoria cu reprezentanții instituțiilor din energie.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că marţi va avea loc o întâlnire a liderilor coaliţiei de guvernare în care se va discuta în primul rând despre preţurile la energie.

El a adăugat că trebuie găsită o soluţie pentru a opri "specula" de pe piaţa energiei, iar Ministerul Energiei trebuie să vină cu nişte propuneri şi în privinţa energiei verzi, unde statul român emite nişte certificate, iar energia verde produsă în România este exportată. Ciolacu a menţionat că măsurile privind zona de energie trebuie adoptate de Guvern până pe 1 septembrie şi să fie aplicate pe o perioadă mai lungă, până în 2025. 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ANAF dezminte că implementarea e-Factura riscă să lase milioane de români fără energie şi gaze naturale

Guvernul Republicii Moldova îndeamnă cetăţenii să economisească energia electrică

Compania Moldovagaz anunță că Republica Moldova are gaze naturale pentru toată iarna

Sistemul energetic rămâne principala țintă a atacurilor rușilor. Ministrul Energiei de la Kiev: „Inamicul continuă teroarea”

Partenerii noștri