Live

România are al treilea cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană în al doilea trimestru din 2021

Data publicării:
FOTO: Getty Images

România se numără din nou printre țările din Uniunea Europeană cu cel mai mare deficit de cont curent în trimestrul al doilea al anului 2021, conform celor mai noi date publicate, luni, de Eurostat. Pe primul și pe al doilea loc sunt Franța și Grecia.

Ţările membre ale Uniunii Europene cu cel mai mare deficit de cont curent în trimestrul al doilea au fost Franţa (şase miliarde euro), Grecia (4,7 miliarde euro) şi România (4,6 miliarde euro), arată datele Eurostat, citate de Agerpres.

Conform acestor date, în perioada aprilie-iunie 2021, un număr de 14 state membre UE au înregistrat un excedent de cont curent, pe primele locuri fiind Germania (56,7 miliarde euro), Ţările de Jos (23,6 miliarde euro) şi Italia (16,3 miliarde euro), în timp ce restul de 13 state membre, printre care şi România, au înregistrat deficit de cont curent.

În ansamblu, Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 108,8 miliarde euro în trimestrul al doilea al acestui an (3,1% din PIB-ul UE), în scădere faţă de un surplus de 122,9 miliarde euro (3,7% din PIB) în primul trimestru al acestui an dar în creştere faţă de un surplus de 80 miliarde euro (2,6% din PIB) în trimestrul al doilea al anului trecut.

Eurostat subliniază că în trimestrul al doilea al acestui an, UE a înregistrat cele mai mari excedente de cont curent pe relaţia cu Marea Britanie (53,6 miliarde euro), SUA (25,3 miliarde euro) şi Elveţia (21,9 miliarde euro). Deficite au fost înregistrate pe relaţia cu China (20,9 miliarde euro), Rusia (7,1 miliarde euro), centrele financiare offshore (3,9 miliarde euro) şi Japonia (100 milioane de euro). 

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Guvernul a respins toate ofertele băncilor, considerate neacceptabile, la licitația de obligațiuni pentru finanțarea deficitului

Acord între instituțiile europene pe bugetul UE pentru 2025: sunt alocate cu 10,5 miliarde de euro mai multe fonduri față de 2023

„Efectele climei smulg bucăţi din fiecare economie și distrug vieţi”. Avertisment dur la COP29, înainte de reuniunea liderilor G20

Partenerii noștri