Live

Preţurile alimentelor la nivel mondial au crescut pentru a patra lună consecutiv în noiembrie

Data actualizării: Data publicării:
Prețurile la alimentele de bază au crescut. Foto: Getty Images

Indicele global al preţurilor produselor alimentare şi-a continuat creşterea în luna noiembrie, pentru a patra lună consecutiv, stimulate de o cerere puternică pentru grâu şi produse lactate, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), potrivit AFP și Agerpres.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna noiembrie 2021, acest indice a crescut cu 1,2% comparativ cu luna octombrie, până la 134,4 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna iunie 2011. FAO subliniază că acest indice continuă să se apropie de recordul absolut de 137,6 puncte, înregistrat în luna februarie 2011.

Laptele praf, untul şi pâinea sunt în mare parte responsabile de creşterea globală înregistrată în luna noiembrie, ca urmare a cererii puternice la nivel mondial şi a cotaţiilor ridicate la materiile prime agricole, în frunte cu grâul.

În ceea ce priveşte preţurile lactatelor, indicele calculat de FAO a înregistrat o creştere de 3,4% comparativ cu luna octombrie, în condiţiile în care "cumpărătorii încearcă să se aprovizioneze pe termen scurt pe fondul prognozelor referitoare la o înăsprire a pieţelor", susţine FAO. De asemenea, preţul cerealelor calculat de FAO a crescut cu 3,1% în luna noiembrie comparativ cu luna octombrie, în condiţiile în care preţul grâului a atins cel mai ridicat nivel de după luna mai 2011. "Această creştere reflectă cererea puternică pe fondul livrărilor limitate, în special pentru grâul de calitate superioară, precum şi îngrijorările cu privire la ploile insuficiente din Australia şi posibilitatea modificării măsurilor de export în Federaţia Rusă", subliniază FAO.

În schimb, preţul uleiurilor vegetale calculat de FAO a scăzut uşor cu 0,3%, ca urmare a diminuării cotaţiilor la uleiul de soia şi uleiul de rapiţă dar şi a scăderii preţului petrolului. La rândul său, preţul global la carne calculat de FAO a scăzut cu 0,9% în noiembrie, aceasta fiind a patra lună de scădere consecutivă.

Tot joi, FAO a dat publicităţii şi un set de noi estimări revizuite cu privire la producţia mondială de cereale în 2021, prognozând o producţie de 2,791 miliarde de tone, mai mică faţă de cea de 2,793 miliarde de tone prognozată luna trecută. FAO a precizat că această revizuire este cauzată în primul rând de reducerea estimărilor sale cu privire la producţiile de orz şi sorg.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul vrea o plafonare a prețului pentru toate produsele românești. Comercianții avertizează că măsura ar aduce noi scumpiri

Spania elimină temporar taxa pe vânzări la uleiul de măsline, după ce prețul a crescut cu 272% în ultimii ani

Boloș, întrebat de ce alimentele de bază sunt mai scumpe în România decât în Vest: „E o enigmă”. Ce spune despre prețurile din piață

Plafonarea prețului la alimentele de bază, prelungită până la finalul anului. Klaus Iohannis a promulgat legea

Partenerii noștri