Live

Preţul petrolului şi-a revenit la nivelul de dinainte de pandemie pe fondul speranţei date de vaccinuri

Data actualizării: Data publicării:
Sondă petrolieră. Foto: GettyImages

Prețul petrolului și-a revenit la nivelul de dinainte de pandemie, după ce anul trecut scăzuse la un minim istoric. În timp ce cererea de petrol se menține încă redusă față de normal, creșterea prețului este alimentată de speranțele privind o recuperare economică mai rapidă decât erau estimările, pe măsură ce vaccinurile sunt lansate. Prețul petrolului este văzut adesea ca un barometru pentru activitatea economică.

Prețul petrolului a ajuns acum la 60 de dolari pe baril, crescând cu peste 50% în ultimele luni. Contractele futures, care se bazează pe preţul livrărilor viitoare, au crescut cu 59% din noiembrie, relatează BBC.

West Texas Intermediate (WTI), punctul de referinţă pentru petrolul SUA, a crescut săptămâna trecută pentru prima dată în mai mult de un an, la 55 de dolari pe baril.

Cererea a crescut în părţi ale lumii, în special în Asia. "Suntem destul de optimişti cu privire la ceea ce vedem în China", a declarat săptămâna trecută directorul executiv al Royal Dutch Shell, Ben van Beurden.

Şi alţi factori au jucat un rol important în creşterea preţurilor, precum eforturile naţiunilor producătoare de petrol, în special Arabia Saudită, de a limita producţia.

Criza coronavirusului a fost devastatoare pentru industria petrolieră, iar anul trecut preţurile contractele futures au scăzut sub zero, ajungându-se la peste un miliard de barili excedentari.

Cererea de combustibil din partea companiilor aeriene a înregistrat cea mai dramatică scădere. Traficul aerian de pasageri este cu 70% sub nivelul de acum un an, potrivit Asociaţiei Internaţionale a Transportului Aerian. Însă cererea a crescut în alte domenii, în parte datorită trecerii la muncă şi consumului mai mult de acasă.

Întrucât consumatorii cumpără mai mult online, acest lucru a stimulat cererea de combustibil pentru alimentarea camioanelor pentru livrări, împreună cu navele de marfă şi trenurile de marfă.

Creşterea comerţului electronic a provocat, de asemenea, o creştere a cererii de ambalajelor din plastic, care se realizează folosind produse petroliere.

Cu toate acestea, cererea de petrol este încă mai mică decât nivelul pre-pandemic şi o redresare economică lentă ar întârzia o revenire completă a cererii mondiale de energie pentru anii următori, a avertizat Agenţia Internaţională pentru Energie luna trecută.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gazda conferinței pentru climă COP29 spune că „petrolul este un dar de la Dumnezeu” 

Planul Rusiei pentru a avea al doilea mare producător de petrol din lume

„Atlantida lui Stalin”, uluitorul oraș plutitor din mijlocul Mării Caspice care riscă să producă un dezastru ecologic de proporții

Șeful executiv al conferinței COP29 privind schimbările climatice, filmat în secret în timp ce făcea înțelegeri cu petrol și gaze

Partenerii noștri