Live

Prețul gazelor în Europa crește din nou, după ce Putin a trimis armata rusă în teritoriile separatiste din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Aproximativ 40% din importurile europene de gaze naturale sunt din Rusia. Foto: Profimedia Images

Prețurile de referință ale gazelor naturale în Europa au crescut marți cu până la 13%, după ce Vladimir Putin a ordonat armatei ruse luni seara „să mențină pacea” în teritoriile separatiste proruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independența, transmite Bloomberg.

Chiar dacă nu există detalii cu privire la numărul soldaţilor sau când anume vor ajunge soldaţii ruşi în în teritoriile separatiste proruse din Ucraina, un conflict ar putea perturba livrările de gaze naturale ruseşti destinate Europei, din care o treime trec în mod normal prin conductele din Ucraina.

În plus, sancţiunile impuse Moscovei ar putea întrerupe aprovizionarea cu energie, iar diminuarea capacităţii Rusiei de a face tranzacţii în valută va perturba pieţele de materii prime, de la petrol şi gaze şi până la metale şi produse agricole.

„Asta înseamnă preţuri mai mari la gaze pentru o perioadă îndelungată, în contextul în care piaţa este de mai multe luni foarte tensionată. Este posibil să urmeze şi unele sancţiuni impuse de SUA şi UE”, a declarat Katia Yafimava, analist la Oxford Institute for Energy Studies.

În timp ce europenii își exprimă îngrijorările față de acțiunile Rusiei, Moscova a spus că intenționează să continue exportul de gaze naturale fără nicio întrerupere, după cum a anunțat marți ministrul energiei rus Nikolai Șulginov în cadrul unei conferințe a exportatorilor de gaze, organizată la Doha, relatează Reuters.

Preţul de referință al gazelor - creștere de 10% în mai puțin de 24 de ore

La hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa, cotaţiile futures pentru luna următoare au urcat marţi dimineaţa până la 82 de euro pentru un Megawat-oră, scrie Agerpres. Ulterior cotaţiile au scăzut uşor până la 80 de euro pentru un Megawat-oră, însă chiar şi aşa este vorba de un preţ cu 10% mai mare decât cel înregistrat luni seara.

Ambasadorii UE se vor întâlni marţi pentru a discuta posibile sancţiuni ca răspuns la decretul semnat de Putin, chiar dacă ar putea dura mai multe zile până când va fi finalizat un pachet de măsuri.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a catalogat recunoaşterea de către Rusia a independeţei teritoriilor separatiste proruse din Ucraina drept o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a acordurilor de la Minsk. „UE şi partenerii vor reacţiona cu unitate, fermitate şi hotărâre în solidaritate cu Ucraina”, a declarat Ursula von der Leyen într-o postare pe Tweeter.

Există îngrijorarea că o invazie a Ucrainei ar putea duce la suspendarea procedurii de autorizare a gazoductului Nord Stream 2. Această procedură a fost pusă în aşteptare la finele anului trecut după ce operatorului i s-a cerut să respecte anumite cerinţe exprimate de Autoritatea de reglementare în sectorul energiei din Germania. „O nouă întârziere în reluarea procesului de autorizare a Nord Stream 2 este posibilă”, a apreciat Katja Yafimava.

Cu toate acestea, în prezent Europa este într-o poziţie mult mai bună pentru a face faţă unor eventuale perturbări în aprovizionarea cu gaze, comparativ cu situaţia de la finele anului trecut. Condiţiile meteo favorabile şi livrările record de gaze naturale lichidate din SUA au încetinit scoaterea de gaze din depozite, astfel că până la finele acestei luni gradul de umplere a depozitelor europene ar trebui să revină la media multianuală pentru această perioadă, după ce anterior a scăzut la un nivel record.

Citește și: Serghei Lavrov se declară neimpresionat de amenințarea Occidentului cu sancțiuni împotriva Rusiei

Volatilitatea monedei euro, la cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni. Valoarea rublei a scăzut la nivelul din 2020

Investitorii se pregătesc pentru o perioadă tumultuoasă pe piața rusă, cea ucraineană, dar și pe piețele din toată lumea, după mutarea lui Putin de luni.

Tensiunile dintre Rusia și Occident au zguduit deja piețele globale în acest an și au redus zeci de miliarde de dolari din valoarea activelor rusești și ucrainene, dar este de așteptat ca escaladarea de luni să provoace mult mai mult rău.

Nivelul de volatilitate al monedei euro pe o lună a sărit marți la cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni, din cauza riscurilor crescânde cu care se confruntă moneda unică pe fondul creșterii prețului gazului și a tensiunilor din Ucraina, informează Reuters.

Decizia lui Putin a accelerat o criză care Occidentul se teme că ar putea degenera într-un război major. Rubla rusească s-a depreciat din nou și a ajuns în situația în care un dolar este cotat la peste 80 de ruble, cel mai slab nivel din noiembrie 2020.

Citește și: Rata inflației este așteptată să crească la 11,2% până în luna iunie, anunță BNR. Creșterea economică încetinește mult în 2022 şi 2023

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nord-coreenii mor pe capete în războiul lui Putin: au probleme de aprovizionare și au rămas și fără apă, spun spionii Kievului

Țara „neutră” despre care Putin spune că s-a oferit să găzduiască negocierile de pace cu Ucraina: o soluție „acceptabilă”

Cum văd țările din Europa de Vest cedarea de teritorii ucrainene în schimbul păcii. Sondajul care scindează UE în două

Atac rusesc asupra orașului Nikopol din sudul Ucrainei: cel puțin opt răniți

Partenerii noștri