Live

Nicu Marcu (ASF): Bursa românească trebuie să devină un reper semnificativ al economiei româneşti

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu. Foto: Arhivă Digi 24

Bursa românească trebuie să devină un reper semnificativ al economiei româneşti, un important izvor de finanţare a acesteia şi o platformă de tranzacţionare a pachetelor de acţiuni ale celor mai importante şi atractive companii româneşti, susţine preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu.

Conform unui comunicat al instituţiei, "Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital 2022 - 2026", un proiect derulat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară în colaborare cu Ministerul Finanţelor, având drept consultant Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), a fost publicată la secţiunea Transparenţă decizională, pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Strategia a avut la bază "Raportul OECD privind piaţa de capital din România" care a propus, în urma unei analize aprofundate a pieţei de capital din România, un set de recomandări care privesc cu precădere îmbunătăţirea cadrului instituţional, juridic şi de reglementare, în vederea valorificării oportunităţilor de dezvoltare a pieţei autohtone.

"Proiectul însumează principii şi măsuri de reglementare pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pieţei de capital şi facilitarea accesului la finanţare pentru toate categoriile de investitori. Subliniez că, pentru atingerea acestui obiectiv, ASF are în vedere identificarea tuturor instrumentelor şi activităţilor care asigură premisele creşterii atractivităţii pieţei de capital din România pentru investitori şi pentru emitenţi. În acord cu recomandările OECD, Autoritatea de Supraveghere Financiară lucrează continuu la îmbunătăţirea cadrului de reglementare, având ca obiectiv simplificarea accesului la piaţă, atât pentru emitenţi cât şi pentru investitori, cu respectarea corespunzătoare a principiilor de transparenţă şi de protecţie a investitorilor pe piaţa de capital. Prin aceasta, ASF doreşte să contribuie la creşterea lichidităţii pieţei de capital prin diversificarea instrumentelor financiare tranzacţionate şi a operaţiunilor derulate în cadrul acesteia. Bursa românească trebuie să devină un reper semnificativ al economiei româneşti, un important izvor de finanţare al acesteia şi o platformă de tranzacţionare a pachetelor de acţiuni ale celor mai importante şi atractive companii româneşti", a declarat preşedintele Autorităţii, Nicu Marcu, citat de Agerpres.

"Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital 2022 - 2026" urmăreşte implementarea unor îmbunătăţiri punctuale, pentru a creşte atractivitatea pieţei locale, prin dezvoltarea infrastructurii şi a parametrilor de funcţionare.

De asemenea, Strategia urmăreşte creşterea numărului de investitori activi retail, precum şi diversificarea, respectiv atragerea de noi investitori instituţionali.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce țară a avut cea mai bună evoluție economică în 2024. Mediterana a renăscut, în timp ce marile economii ale Europei au dezamăgit

Patru din zece companii din Germania intenţionează să facă disponibilizări anul viitor

Donald Trump a deschis Bursa din New York și a promis „stimulente nevaivăzute” pentru companii

Partenerii noștri