Negocieri pentru salariul minim. Majoritatea antreprenorilor ar vrea înghețarea lui la nivelul din acest an
Unu din doi antreprenori români ar vrea înghețarea salariului minim la nivelul din acest an, adică la 2.230 de lei brut. Pe de altă parte, 1 din 4 ar accepta să crească lefurile angajaților chiar și cu 170 de lei, arată datele unui studiu realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Peste 1,3 milioane de români lucrează în prezent pe salariul minim. Mulți dintre ei privesc cu speranță spre Guvern, de la care se așteaptă o decizie pe această temă.
Șase din 10 români sunt nemulțumiți la locul de muncă. Ce îi deranjează cel mai des pe angajați
România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time
Guvernul crește salariul minim
Salarii mai mari din 1 iulie pentru aproape 1,8 milioane de români
Caz șocant în Drobeta-Turnu Severin
20% dintre tinerii români nici nu învață, nici nu muncesc
Cât câștigă asistentele și infirmierele
Mai mulți angajați dintr-o primărie s-au autosuspendat din funcții, după ce primarul a anunțat că îi va verifica cu etilotestul
Paradox pe piața muncii din România
Unu din patru angajați români câștigă leafa minimă: 2.230 de lei brut, adică 1.346 de lei în mână. Ministerul Muncii a început încă de luna trecută negocierile cu patronii și sindicaliștii pentru creșterea salariului minim.
Trei scenarii luate în calcul
Reprezentanții mediului de afaceri spun că se iau în calcul trei scenarii. Toate presupun creșteri brute cuprinse între 105 și 194 lei. Asta înseamnă că oamenii ar primi în plus în mână între 68 și 126 de lei.
Șefii de la Muncă nu iau în calcul înghețarea lefurilor, deși un sondaj realizat Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii arată că fix asta și-ar dori peste 47% dintre antreprenorii români.
Antreprenorilor români nu le rămâne decât să atragă atenția că multe dintre firmele românești ar putea suporta cu greu o creștere a salariului minim peste rata inflației.
„În anul 2021 să creștem salariul minim brut pe economie cu rata inflației, adică 2,2 la sută și cu un procent din ceea ce înseamnă productivitatea muncii, ducând salariul minim brut de la 2.230 de lei la 2.300 de lei, adică e normal să acoperim scăderea puterii de cumpărare, adică această rată a inflației”, a arătat Florin Jianu - președintele CNIPMMR.
Ce spun antreprenorii care ar fi de acord cu creșterea salariului minim
Sunt totuși și antreprenori care sunt de acord ca salariul minim să crească de la 1 ianuarie. 9% spun că și-ar permite să-și plătească angajații cu 2.300 de lei brut, iar 13% ar fi de acord cu o majorare de 120 de lei.
25 la sută dintre antreprenori ar plăti salarii brute chiar și de 2.400 de lei, adică ar fi de acord cu cerințele sindicatelor.
„Nu cred că asta face diferența între a închide o firmă sau a intra într-o insolvență. Până în 10 angajați avem. Din prisma faptului că am avut de lucru în anii trecuți și totul a fost o chestie organică și a mers bine, nu cred că ar fi o problemă să se mărească”, spune Călin Cămărășan, antreprenor.
„O creștere se justifică și nu știu, 150 de lei este absolut plauzibil. Sigur, cu consecințele de rigoare, că vor fi domenii care vor fi afectate și poate chiar își vor închide activitatea, dar mergând pe trendul general, ar trebui să fie acceptată o creștere. Dacă noi mergem la infinit cu niște niveluri de salarizare foarte mici, riscăm să accentuăm ceea ce se întâmplă de fapt în România: să plece foarte multă forță de muncă în afară”, arată Augustin Feneșan, antreprenor.
48% dintre patronii de IMM-uri spun că majorarea salariului minim îi va forța să crească prețurile la bunurile și serviciile oferite, în timp ce un sfert sunt de părere că pentru a plăti salarii un pic mai mari ar putea fi nevoiți să dea oameni afară. O bună parte dintre oamenii de afaceri își fac însă griji că li se vor diminua și profiturile odată cu creșterea costurilor cu forța de muncă.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News