Live

Motorul european repornește. Economia Germaniei dă semne de revenire, o veste bună și pentru România

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Economia Germaniei va avea o relansare rapidă și generalizată, după contracția fără precedent din primăvară, arată prognozele Băncii Centrale germane. Însă, pentru o redresare completă ar putea fi nevoie de un vaccin contra coronavirusului, arată experții. E o șansă la revenire și pentru România, în condițiile în care Germania e cel mai mare partener comercial, care atrage peste un sfert din exporturi. O cerere externă mai solidă atenuează din șocuri.

Cea mai mare economie europeană a scăzut cu peste 10 la sută în al doilea trimestru, însă și-a revenit după punerea sub control a pandemiei și a ridicării majorității restricțiilor impuse populației și companiilor, arată raportul Bundesbank.

Economiștii spun că avansul va fi susținut în această vară. Consumul privat ar urma să aibă o contribuţie solidă la revenirea economică, în timp ce investiţiile în industrie şi bunuri de capital vor fi de asemenea esenţiale, arată banca, a cărei prognoză prevede o contracție de 7,1 la sută pentru întregul an.

Instituția avertizează însă că pandemia de coronavirus nu este încă sub control la nivel mondial, ceea ce va avea un impact negativ asupra exporturilor şi producţiei industriale a Germaniei. Acest lucru riscă să devină un obstacol în calea unei reveniri complete a cererii pentru produsele industriale germane. Atâta timp cât o soluţie medicală eficientă, precum un vaccin, nu va fi disponibilă, activitatea economică în anumite industrii va rămâne limitată, se mai arată în analiza Bundesbank.

Printre acestea se află și industria auto și cea manufacturieră, care aveau probleme chiar și înainte de a lovi pandemia. Industria auto din Germania, unul dintre motoarele economiei, suferă o transformare majoră ca urmare a trecerii către mobilitatea electrică. 

În plus, cel mai mare sindicat din Germania consideră că o săptămână de lucru mai scurtă ar putea ajuta acum la prevenirea concedierilor în masă. Sindicaliștii au anunțat că vor propune o săptămână de lucru de patru zile la următoarea rundă de negocieri colective care va începe anul viitor. Doar astfel locurile de muncă din industrie pot fi păstrate, cred sindicaliștii.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Submarine, rachete, artilerie. Bundestagul aprobă planuri de achiziții pentru Apărare în valoare de 21 de miliarde de euro

Mărturii cutremurătoare ale martorilor care au văzut cum s-a întâmplat atacul de la târgul de Crăciun din Magdeburg

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Partenerii noștri