Live

INS: Venitul mediu al unei familii a fost de peste 5.300 de lei în trimestrul III anul trecut. Câți bani au cheltuit românii

Data publicării:
Foto (arhivă): Guliver/Getty Images

Veniturile totale medii lunare ale unei familii au fost de 5.302 lei în trimestrul III al anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, scrie Mediafax. O treime din bani s-au dus pe produse alimentare şi băuturi nealcoolice.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.961 lei lunar pe gospodărie (1.934 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 341 lei lunar pe gospodărie (133 lei pe persoană).

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul III 2020, în termeni nominali, 2.068 lei pe persoană, anunţă INS.

Cheltuielile totale ale populaţiei au fost în trimestrul III 2020, în medie, de 4.444 lei lunar pe gospodărie (1.733 lei pe persoană) şi au reprezentat 83,8% din nivelul veniturilor totale.

Care este sursa veniturilor românilor

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (68,9% din veniturile totale ale gospodăriilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (18,9%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,1%), veniturile din agricultură (1,9%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1%), precum şi veniturile în natură (6,4%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (5,3%).

Pe ce cheltuie românii bani

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare, etc.).

Cheltuielile pentru investiţii destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,7%).

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut în trimestrul III 2020, în medie, 33,5% din consumul gospodăriilor.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie a crescut la 5,1%, de la 4,7% în octombrie. Ce produse și servicii s-au scumpit cel mai mult

Importurile de gaze ale României s-au redus cu 6,2% în primele 8 luni din 2024

Aproape 40% din populația României nu era racordată la canalizare în 2023. Regiunile cu cel mai redus grad de racordare

România trece la salariul minim european. Cât vor câștiga în plus românii și care sunt cele două mari probleme. "Un cerc vicios"

Partenerii noștri