Live

Video Industria mobilei, în criză de lemn. 35 de fabrici s-au închis într-un an iar producătorii avertizează că e doar începutul

Data publicării:
Foto: captură video Digi24

Industria mobilei românești este aproape de colaps. În ultimul an, 35 de fabrici s-au închis, iar producătorii atrag atenția că este doar începutul. În lipsa lemnului de pe piață, dar și din cauza prețurilor care s-au dublat într-un an, multe fabrici românești vor continua să pună lacătul pe ușă. În total, în această industrie lucrează aproape 55.000 de oameni.

Viorel montează mobilă de 37 de ani. Recent, fabrica la care a lucrat ani de zile a intrat în faliment. Datorită experienței, și-a găsit repede un loc de muncă tot pe același domeniu. Acum, speră ca noul angajator să reziste provocărilor din piață.

Viorel Mila - angajat fabrică de mobilă: „Dacă se va ajunge acolo, asta este...Trebuie să mergem mai departe. Firma își dă interesul foarte mult pentru a continua. Materia primă s-a scumpit enorm. Acum a intervenit (prețul la – n.red.) energia electrică, care este foarte mare.

În ultimul an, 35 de fabrici românești de mobilă și-au pus lacătul pe ușă, iar alte 10% dintre acestea sunt aproape de faliment. Motivul este criza lemnului: prea puțin și mult prea scump.

Aurica Sereny, președinte asociație producători de mobilă: „Prețul lemnului a crescut la unele sortimente și de 2,5 ori într-un an, ceea ce a făcut ca o serie de firme din industria noastră să fie foarte afectate, multe au intrat în pierdere și după aceea chiar în lichidare. Exportul de buștean a crescut pe primele 5 luni cu 132%. Și ajunge în Japonia, alte țări care fac tot mobilă din el”.

Odată cu apropierea iernii, presiunea este și mai mare pentru producătorii din piață. Și asta pentru că cererea pentru lemnul de foc crește.

Daniel Egri, producător mobilă: „În condițiile în care energia și gazele naturale s-au scumpit, este clar că majoritatea persoanelor se vor încălzi cu lemn de foc. Va crește presiunea asupra lemnului și o să ajungem ca lemnul de calitate pe care noi îl prelucrăm și îi dăm valoare adăugată de 57% să-l aruncăm pe foc, să-l ardem, să ne încălzim. E păcat, dacă tot am supraviețuit pandemiei, să murim acum pentru simplul motiv că nu există masă lemnoasă pe piață, pentru că prețul lemnului crește excesiv”.

Soluția este să se scoată mai mult lemn pe piață, iar cei de la Romsilva spun că au luat deja asta în calcul.

Dan Nicolăescu - director general Romsilva: „Regia Națională a Pădurilor va lua toate măsurile, astfel încât să pună pe piață întreaga cantitate de lemn programată, adică la nivelul de 9,5 milioane de metri cubi. Mai mult, intenționăm să venim cu o propunere de suplimentare a acestui volum.

Industria mobilei contribuie anual la PIB-ul României în medie cu 1,5 miliarde de euro.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O vâltoare veche din Maramureș a fost salvată cu o tehnică japoneză. Meșterii, impresionați de „mașina de spălat” a naturii

Primul satelit de lemn din lume a fost lansat într-o misiune pentru a dovedi că „vom putea trăi în spațiu pentru totdeauna”

Lemn în valoare de 350.000 de lei, transportat ilegal. Ce au descoperit autoritățile

Cele trei țări din Europa pentru care renunțarea la gazul rusesc va fi foarte costisitoare

Partenerii noștri