Analiză Finanţele ţării au reintrat în picaj în iulie. Iancu Guda: Este o presiune nemaiîntâlnită. Cred că deficitul va depăși 9%
Finanțele țării au reintrat în picaj în iulie, în condițiile în care aproape toate veniturile au avut scăderi de două cifre faţă de iulie 2019. Asistăm la o deteriorare a execuției bugetare care reflectă o revenire mult mai lentă decât era de așteptat, a explicat la Digi24 analistul economic Iancu Guda, care a adăugat că, în opinia sa, deficitul bugetar va depăși 9%.
Cum se descurcă o familie de antreprenori, cu doi copii, care încasează 15.000 de lei lunar
Guvernul nu exclude creșterea taxelor pentru reducerea deficitului bugetar
Iohannis, cheltuieli uriașe pe vizitele externe. Cum au evoluat costurile cu deplasările sale de când a ajuns la Cotroceni
Ce cheltuieli a avut Klaus Iohannis în deplasările externe, în doi ani de mandat
Eurostat: Românii stau cu părinții până la 28 de ani
Comerțul Kîrgîzstanului cu Germania a crescut cu 4.000%
Boloș se scuză pentru deficitul bugetar prin cheltuielile cu investițiile. Dăianu: „E o nerozie”
Mugur Isărescu: Avem o problemă fiscală majoră
FMI a prezentat Guvernului concluziile despre economia României și măsurile fiscale
Finanţele ţării au reintrat în picaj în iulie, scria Ziarul Financiar. Aproape toate veniturile au avut scăderi de două cifre faţă de iulie 2019.
Încasările statului din impozitul pe venit au scăzut cu 28%, iar cele din impozitul pe salarii cu 12%.
La TVA statul a încasat cu 20% mai puţin în iulie 2020 faţă de aceeaşi lună din 2019.
Analistul financiar Iancu Guda a explicat la Digi24 că execuția bugetară publicată pentru iulie reflectă activitatea din iunie, întrucât în 25 iulie s-a raportat activitatea din iunie. Cifrele sunt cu atât mai importante cu cât indică o revenire mult mai lentă decât era de așteptat, a spus Guda.
"Făcând comparație între luna a șasea a lui 2020 față de cea similară din anul anterior, sunt remarcate scăderi importante la veniturile statului pe anumite componente esențiale. Spre exemplu, scăderea cu 28% a încasărilor statului din impozitul pe venit arată că veniturile companiilor sunt mai mici, iar cheltuielile nu s-au ajustat corespunzător. Totodată, cifrele arată că și revenirea consumului este mult mai lentă decât era prognozat de către autorități.
Dinamica ne îngrijorează, nu vedem o revenire susținută.
Să sperăm că situația pe august pentru iulie va arăta mai bine, dar nu cred că economia va avea o revenire a veniturilor statului care să aducă minuni, comparativ cu dezastrul pe sectorul cheltuielilor.
Asistăm la o accelerare a cheltuielilor mult mai rapidă decât veniturile, care scad.
Sfârșitul de an va arăta complicat, iar în anul următor vom vedea impactul creșterii pensiilor și a alocațiilor. Finanțele sunt sub o presiune nemaiîntâlnită.
Execuția bugetară penru acest an ne va duce către un deficit peste 9%. Va fi extrem de greu de finanțat un deficit spre 10%", a afirmat analistul economic.
Intervenția integrală în materialul video atașat
Redactare Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News