Live

Exporturile de produse agricole ucrainene s-au înjumătățit de la începutul războiului

Data publicării:
În acest an, recolta de cereale a Ucrainei ar urma să scadă la aproximativ 50 milioane de tone, de la nivelul record de 86 milioane de tone în 2021. FOTO: Profimedia Images

Exporturile de produse agricole importante ale Ucrainei au scăzut cu aproape jumătate de la invadarea ţării de către Rusia, în 24 februarie, arată datele publicate de Ministerul Agriculturii, transmite Reuters.

De la debutul invaziei ruseşti, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut semnificativ, pentru că porturile de la Marea Neagră, principala rută pentru livrările de cereale ucrainene, au fost închise de o blocadă rusească, ceea ce a împins în sus preţurile mondiale la alimente şi a provocat temeri că vor exista întreruperi în aprovizionarea cu alimente în ţări din Africa şi Orientul Mijlociu. 

La finele lunii trecute, s-a ajuns la un acord care a permis deblocarea porturilor ucrainene şi plecarea primelor nave care să transporte cereale, notează Agerpres.

Blocarea exporturilor de grâu din Ucraina a provocat o criză alimentară globală. Fiecare dintre reprezentanții celor două state, Ucraina și Rusia, au semnat pe rând acordul, în prezenta ministrului turc al Apărării, a președintelui turc și a secretarului general al ONU. Foto: Captură BBC

În perioada 24 februarie - 15 august, exporturile de produse agricole au scăzut la zece milioane de tone, de la aproximativ 19,5 milioane în perioada similară din 2021, a anunţat Ministerul Agriculturii din Ucraina.

În acest an, recolta de cereale a Ucrainei ar urma să scadă la aproximativ 50 milioane de tone, de la nivelul record de 86 milioane de tone în 2021.

În perioada 24 februarie - 15 august, Ucraina a exporturile 3,8 milioane de tone de porumb, 1,4 milioane de tone de seminţe de floarea soarelui, aproape un milion de tone de ulei de floarea soarelui şi aproximativ 640.000 tone de grâu. 

De asemenea, ţara a exportat orz, boabe de soia, floarea soarelui şi făină de soia. Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, Kievul exporta lunar până la şase milioane de tone de cereale.

Exporturile ar putea crește la patru milioane de tone în luna August

Exporturile agricole ale Ucrainei vor creşte probabil la aproximativ patru milioane de tone în august, de la trei milioane de tone în iulie, datorită acordului care a permis deblocarea porturilor ucrainene şi plecarea primelor nave care să transporte cereale, a anunţat Denys Marchuk, vicepreşedintele Consiliului agrar ucrainean, care-i reprezintă pe producătorii agricoli, transmite Reuters.

În ciuda noilor oportunităţi de export, fermierii ucraineni încă se confruntă cu un deficit de fonduri şi o treime din ei nu vor participa spre finalul acestei luni la însămânţarea grâului de iarnă, a declarat Marchuk.

Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, în 24 februarie, Kievul exporta lunar până la şase milioane de tone de cereale.

Conform datelor înregistrate până în 19 august, exporturile de cereale ale Ucrainei în sezonul 2022/2023 au înregistrat un declin anual de 51,6%, la 2,99 milioane de tone, a anunţat săptămâna trecută Ministerul Agriculturii.

În sezonul 2021/2022, care s-a încheiat la 30 iunie 2022, exporturile au urcat cu 8,5%, la 48,5 milioane de tone, datorită livrările majore înregistrate înainte de 24 februarie.

De la debutul invaziei ruseşti din 24 februarie, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut semnificativ, pentru că porturile de la Marea Neagră, principala rută pentru livrările de cereale ucrainene, au fost închise de o blocadă rusească, ceea ce a împins în sus preţurile mondiale la alimente şi a provocat temeri că vor exista întreruperi în aprovizionarea cu alimente în ţări din Africa şi Orientul Mijlociu. La finele lunii trecute, s-a ajuns la un acord care a permis deblocarea porturilor ucrainene şi plecarea primelor nave care să transporte cereale.

Citește și: Germania ajută Polonia şi România să-și îmbunătățească transportul feroviar, pentru a crește exporturile de cereale ale Ucrainei

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Partenerii noștri