Live

Etapele pentru obținerea independenței financiare. În ce constă strategia 20 - 50 - 30

Data actualizării: Data publicării:
Etapele pentru obținerea independenței financiare. Foto: Profimedia

Cum să ajungi cât mai repede la treapta prosperitățîi și independenței financiare totale, care sunt cel mai des întâlnite erori și cum să le eviți, urmăriți în explicațiile oferite într-un nou episod „Banii în mișcare”.

La fel că în cazul urcării unui munte, privit de jos acesta pare imposibil de escaladat. Dar dacă împărți traseul în etape vei realiza că procesul va fi mai ușor de parcurs și vei rămâne motivat. Haideți să vedem care sunt cele mai des întâlnite erori pe care le fac oamenii în călătoria spre prosperitate.

Mulți încearcă să ardă etapă și să ajungă rapid de la treptele inferioare către prosperitate. Am o veste proastă pentru aceștia: Nu există lift pentru independența financiară! Chiar dacă câștigi la loto, studiile arată cu 70% dintre aceștia sunt mai săraci la 10 ani după momentul "bucuriei". Deci, trebuie să mergi pe scări, pas cu pas, să fii perseverent cu răbdarea în atingerea obiectivului pe termen lung și, de preferat, să faci cât mai puține greșeli.

În ce constă strategia 20 - 50 - 30

Puterea de a execută lucrurile așa cum îți dorești depinde de patru piloni esențiali: VIS – OBIECTIV-STRATEGIE-ACȚIUNE. Dacă visul tău este dobândirea independenței financiare, atunci trebuie să îți stabilești un obiectiv concret de avere minimă pe care vrei să o atingi la o anumită vârstă. Pentru atingerea acestui obiectiv trebuie să aplici strategia 20 - 50 - 30, adică 20% dintre venituri se duc în economii, 50% către nevoi și 30% către dorințe. În final să treci la acțiune: economisește disciplinat cât mai devreme în viață și investește într-un portofoliu diversificat de active.

A două regulă este să aplici circuitul corect al banilor: După acoperirea costurilor de trăi, venitul rezidual disponibil este orientat cu prioritate către economii pentru achitarea anticipată a datoriilor. După rambursarea acestora, prima dată te plătești pe ține, iar economiile se duc către investițîi într-un portofoliu diversificat de active pentru a reduce volatilitatea și a maximiza randamentul la risc.

Acestă ordine este extraordinar de importantă: prima dată rambursezi anticipat datoriile și apoi economisești pentru investiții. Voi exemplifica în cazul unui credit ipotecar de 80 mii euro pentru care plătești în 30 de ani dublu, cca. 160 mii euro. Ei bine, dacă dispui de economii de 5000 euro și rambursezi anticipat în primul an prin reducerea perioadei creditului, vei economisi imediat dobânda totală cu aproximativ 20 de mii euro. Deci, multiplici efectul de 4 ori, din 5 mii obții 20. Alternativ, dacă investești suma de 5 mii euro probabil vei obține un randament mediu annual de 10%, deci obții doar 500 de euro.

Stabilește o alocare strategică a cheltuielilor anuale

Pentru creșterea bugetului disponibil pentru rambursarea creditelor și investiții, următoarea regulă este să îți monitorizezi cheltuielile în baza unui buget lunar. Degeaba faci bani dacă NU ai bani și îi cheltui IRESPONSABIL. Este foarte important să știi ce vrei de la viață și să acționezi în acest sens. Stabilește o alocare strategică a cheltuielilor anuale. Spre exemplu, tu știi cât cheltui în fiecare an pentru educație, mâncare și utilități, casă, relaxare și sport sau fapte de caritate?

Nu în ultimul rând, să NU uităm cea mai bună investiție: educația și sănătatea! NU există un instrument de marketing mai bun decât să fii cel mai bun în ceea ce faci. Mă preocupă faptul că prea multă lume se concentrează exagerat de mult asupra banilor și pasivelor, precum case sau mașini, neglijandu-și cea mai importantă avere, care este educația lor. Dacă oamenii vor fi pregătiți să fie flexibili, deschiși să învețe, se vor îmbogăți tot mai mult pe parcursul acestor schimbări în viață. Deci, educă-te prin traininguri, certificări de specialitate, lectură de calitate și un cerc de prieteni și anturaj de la care ai ce să înveți. Păstrează un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație echilibrată, odihnă suficientă, sport, relaxare activă și evitarea exceselor îți va permite să materializezi potențialul uman. Să fii mai bun, mai competitiv sis a ai un impact în societate. Inteligență rezolva problemele și produce avere. Banii fără o inteligență financiară sunt bani care se duc repede!

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CONFERINȚĂ ARB: Rolul băncilor în economie

CONFERINȚĂ ARB: Educația financiară pe înțelesul tuturor

Măsurile fiscale „îngroapă” 200.000 de IMM-uri. Iancu Guda: Guvernul vrea să obțină 1 leu în plus dar risipește proporțional 100 de lei

Câți bani câștigăm cu investițiile din Pilonul II

Partenerii noștri