Egiptul a cumpărat jumătate de milion de tone de grâu rusesc printr-un acord privat
Egiptul a cumpărat aproape jumătate de milion de tone de grâu rusesc în urma unui acord privat, au declarat pentru Reuters mai mulţi traderi, care au precizat că s-au negociat preţuri mai mici decât cele oferite la licitaţiile clasice.
Egiptul, unul dintre cei mai mari importatori mondiali de grâu, a început anul trecut să se orienteze spre achiziţiile directe, faţă de licitaţiile tradiţionale organizate anterior, în contextul în care războiul din Ucraina i-a perturbat achiziţiile.
Traderii au dezvăluit că Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a cumpărat vineri o cantitate de 480.000 de tone de grâu rusesc de la firma Solaris, la un preţ de aproximativ 270 de dolari/tona C&F (preţ şi navlu).
Potrivit traderilor, este posibil ca acest preţ să fie mai mic decât plafonul neoficial stabilit de Guvernul rusesc pentru a controla preţul grâului pe piaţa internă. Traderii spun că plafonul de preţ nu este obligatoriu, dar furnizorii respectă instrucţiunile venite de la Ministerul Agriculturii de la Moscova, scrie Agerpres.
La licitaţia organizată de GASC săptămâna trecută, toţi furnizorii ruşi au depus oferte la plafonul de preţ de 270 de dolari dolari/tonă FOB (Free-On-Board), iar preţurile de tip C&F (preţ şi navlu) au variat între 286,25 şi 291 de dolari/tonă. Traderii susţin că asta a afectat competitivitatea grâului rusesc, astfel că GASC a cumpărat în schimb grâu mai ieftin din România şi Franţa. Potrivit traderilor, la licitaţia de săptămâna trecută Autoritatea egipteană a cumpărat o cantitate de 120.000 de tone de grâu din România şi 120.000 de tone de grâu din Franţa.
Egiptul suferă în prezent de pe urma unei crize valutare după ce războiul din Ucraina a provocat o undă de şoc economiei egiptene, în condiţiile în care peste 70 de milioane dintre cei 103 de milioane de egipteni depind de programul guvernamental de subvenţionare a pâinii. Anul trecut, Ministerul Aprovizionării din Egipt a început să cumpere grâu direct de la furnizori pentru a putea negocia preţuri mai bune în perioade de incertitudine.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News