Live

Economia europeană se va degrada semnificativ dacă se întrerupe complet furnizarea de gaze naturale rusești (comisar UE)

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Iarna următoare ar putea fi una dintre cele mai dificile din ultimele generaţii, a avertizat miercuri comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, informează AFP.

„Mai multe semnale de alarmă afişează culoarea roşie. Preţurile la energie au atins noi recorduri, inflaţia a continuat să crească şi încrederea în economie se deteriorează. Iar războiul declanşat de Rusia continuă”, a spus Paolo Gentiloni la o conferinţă organizată de centrul de reflexie Bruegel la Bruxelles.

Preţul gazelor naturale era la finele lunii august de 15 ori mai mare decât era înaintea pandemiei de Covid-19 şi aproape s-a dublat comparativ cu nivelul la care era în luna iulie, când Comisia Europeană a dat publicităţii cele mai recente previziuni economice, a subliniat Gentiloni, conform Agerpres.

Executivul european a informat în data de 14 iulie că mizează, pentru zona euro, pe o creştere a Produsului Intern Brut de 2,6% în 2022 şi un avans de 1,4% în 2023. Aceste cifre au fost revizuite deja în jos comparativ cu prognozele anterioare ale Comisiei, care mizau pe o creştere de 2,7% în 2022, respectiv 2,3% în 2023.

„Perspectivele economice depind în mod esenţial de evoluţia pieţelor de energie, ele se vor degrada semnificativ comparativ cu scenariul nostru de bază în cazul unei întreruperi complete a aprovizionării cu gaze naturale ruseşti”, a avertizat comisarul pentru Economie.

În paralel, condiţiile de finanţare se înăspresc atât în Europa cât şi la nivel mondial. Moneda euro a coborât sub nivelul de paritate cu dolarul pentru prima dată în ultimii 20 de ani, iar evoluţiile din SUA şi China demonstrează că cererea externă va rămână una scăzută, a adăugat comisarul european.

„Cu toate acestea, nu este totul atât de sumbru”, a anunţat Paolo Gentiloni făcând referire la faptul că în prima jumătate a anului economia europeană a înregistrate rezultate peste aşteptări.

În acest sens, Eurostat a revizuit miercuri, în sus, cifrele privind avansul înregistrat de economia zonei euro în primul şi al doilea trimestru, până la 0,7%, respectiv 0,8%.

„Piaţa muncii este una performantă. Gradul de ocupare în UE a continuat să crească în al doilea trimestru (cu un avans de 0,4%). Rata şomajului a continuat să scadă şi în luna iulie a atins un minim istoric de 6%”, a menţionat Paolo Gentiloni.

„Perturbările de pe lanţurile de aprovizionare se atenuează, gradul de congestionare a porturilor din SUA şi China s-a diminuat în mod considerabil. Aceste evoluţii vor contribui la reducerea presiunilor inflaţioniste, astfel încât este posibil ca inflaţia să fi atins deja vârful”, a adăugat oficialul european.

În luna august rata inflaţiei în zona euro a atins un nou record de 9,1%.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Decizia e la UEFA! Ce se întâmplă după ce Dan Șucu a devenit finanțator în Italia și a cumpărat-o pe Genoa

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a noua lună la rând

Oligarhul pro-rus Ilan Șor rămâne sub sancțiunile UE. Decizia luată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Georgienii au ieșit din nou în stradă și promit să reziste până la căderea guvernului care le-a frânt visul european

Meta a fost amendată în UE cu 251 de milioane de euro din cauza piratării a trei milioane de conturi Facebook în 2018

Partenerii noștri