Live

Consiliul Concurenței insistă că prețurile medii ale alimentelor de bază au scăzut cu până la 43%

Data actualizării: Data publicării:
Preţurile medii ale alimentelor de bază din marile lanţuri comerciale au scăzut cu până la 34%, transmite Consiliul Concurenței. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43%, în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iunie în marile reţele comerciale, conform datelor analizate de Consiliul Concurenţei. Cel mai mult s-au ieftinit roşiile, strugurii, ardeii, cartofii şi ceapa.

”Preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iunie în marile reţele comerciale”, conform datelor analizate de Consiliul Concurenţei.

Astfel, faţă de luna iunie, în prima săptămână din august, cele mai mari scăderi de preţuri s-au înregistrat la fructe şi legume: preţul roşiilor a scăzut cu aproape 44%, în timp ce strugurii costă mai puţin cu circa 38%, iar ardeii, cu 32%. Reduceri de preţ au fost înregistrate şi la cartofi, ceapă, prune, pepene şi morcovi.

”Pe măsură ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai răspândite, întrucât stocurile vechi, achiziţionate la preţuri mai mari se epuizează. Sunt convins că în perioada următoare  va creşte numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale preţurilor alimentelor de bază”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Preţul mediu al brânzei telemea a scăzut cu aproape 13%, în timp ce iaurtul este mai ieftin cu 9%, iar laptele cu 7,8%, acesta fiind în continuare vizat de acordul voluntar între retaileri şi procesatori, în urma căruia s-a redus preţul cu circa 20%, începând din luna mai.

Celelalte produse care se regăsesc în coşul de bază, precum uleiul, ouăle, zahărul şi mălaiul au înregistrat şi ele reduceri de preţ.

În ceea ce priveşte carnea, preţul mediu al tacâmurilor de pui s-a redus cu aproape 10%, cel al aripilor de pui, cu 6% şi al puiului grill (întreg) cu aproape 4%. În ceea ce priveşte carnea de porc, preţul mediu pentru carnea de lucru a scăzut cu 1,8%, iar  preţul mediu pentru spată de porc a înregistrat o uşoară creştere de 1,4%.

La 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care stabileşte măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi vrac şi zahăr.

Auoritatea de concurenţă a publicat orientări cu privire la transferarea reducerilor de preţ de pe lanţul comercial în preţurile de revânzare şi precizări  referitoare la aplicarea limitării adaosului comercial cumulat în cadrul activităţii de distribuţie, limitare prevăzută de ordonanţa de urgenţă 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Postul Crăciunului, ținut cu bunătăți făcute în casă. Cum arată cămările caselor de la sate, în prag de iarnă

Ce alimente mâncăm în Postul Crăciunului. Sfaturi și recomandări de la specialiștii în nutriție pentru mesele din zilele de post

Furtul celor 22 de tone de cheddar nu este un jaf singular. De ce sunt interesați hoții de brânzeturile de lux

Recomandări pentru cumpărarea produselor de post. La ce trebuie să fim atenți

Partenerii noștri