Live

Comisarul european pentru piaţă internă cere băncilor din UE să accelereze finanțarea tranziției energetice

Data actualizării: Data publicării:
Comisarul european pentru piaţă internă cere băncilor din UE să accelereze finanțarea tranziției energetice. Sursa foto: Getty Images

Comisarul european pentru piaţă internă, Thierry Breton, a cerut băncilor europene să acorde mai multă finanţare furnizorilor de minerale necesare pentru tranziţia energetică, în condiţiile în care UE pregăteşte planul său industrial Green Deal, transmite Reuters.

Comisia Europeană urmează să anunţe în 8 martie o nouă legislaţie privind materiile prime critice, pentru a asigura aprovizionarea blocului comunitar cu litiu, cobalt, nichel, mangan şi grafit, necesare pentru vehiculele electrice.

Breton a scos în evidenţă două probleme majore. Prima este dependenţa puternică de ţări precum China pentru materii prime, cum ar fi magneziul utilizat în produsele electronice, maşini şi echipamente industriale. A doua este aşteptata creştere colosalăa cererii.

Dependenţa UE de importurile de metale şi asigurarea aprovizionării a fost scoasă în evidenţă de industriile mari consumatoare de energie, care caută să-şi mute producţia în afara blocului comunitar, din cauza creşterii costurilor cu energia, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Din punct de vedere istoric, Rusia a fost pentru Europa un furnizor major de aluminiu, cobalt, nichel, cupru şi paladiu, notează Agerpres.

Vrem să investiţi în operaţiuni din lanţul de producere al materiilor prime critice, a declarat Breton la o întâlnire cu bănci din Europa, inclusiv Société Générale, Deutsche Bank şi Santander, conform unui document consultat de Reuters.

Uneori vă confruntaţi cu dificultăţi: aici în Europa, din cauza opoziţiei pe plan local sau a procedurilor greoaie, ori în restul lumii, unde aţi putea fi acuzaţi că sprijiniţi proiecte cu standarde scăzute de mediu sau sociale, a adăugat comisarul european pentru piaţă internă.

Deocamdată UE este în urma altor ţări occidentale, cum ar fi SUA sau Canada, care deja au adoptat legislaţii privind asigurarea mineralelor necesare pentru tranziţia energetică.

Preşedintele CE, Ursula von der Leyen, anunţa săptămâna trecută un Fond european suveran de investiţii, prin care să se poată evita ca firmele să se mute în SUA.

Desigur, nu putem investi doar în Europa. De aceea am înfiinţat parteneriate strategice privind materiile prime critice cu Canada, Ucraina, Namibia şi Kazahstan. Şi suntem în negocieri avansate cu alte ţări, a explicat Breton.

În 2022, Guvernul Canadei a semnat un memorandum de înţelegere cu Volkswagen şi Mercedes pentru a furniza materii prime pentru bateriile vehiculelor electrice produse de cele două companii auto germane.

Înţelegerea cu Volkswagen va duce la adâncirea cooperării în privinţa producerii de baterii sustenabile pentru vehicule electrice şi furnizarea de minerale critice, în timp ce acordul cu Mercedes vizează întărirea colaborării cu firmele canadiene pe segmentul lanţurilor de aprovizionare cu baterii şi vehicule electrice, precum şi dezvoltarea unui lanţ de aprovizionare sustenabil pentru minerale critice în Canada.

Din ianuarie, Canada a încheiat o serie de acorduri pentru producerea de baterii, maşini electrice şi hibride, pentru a-şi îndeplini obiectivul ca până în 2035 să fie vândute doar vehicule cu emisii zero.

Editor : M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

UE ar putea renunța la o parte dintre sancțiunile impuse Siriei. Ce condiții trebuie să îndeplinească noua putere de la Damasc

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Uniunea Europeană își va redeschide delegația diplomatică din Siria. Declarațiile șefei Comisiei Europene

Giorgia Meloni le cere europenilor să fie prieteni cu Donald Trump: „Este esențial să menținem o abordare pragmatică”

Partenerii noștri