Live

BM a aprobat al doilea împrumut, de 592 milioane euro, pentru România. Acesta va fi folosit la politici de devoltare

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/ Getty Images

Consiliul de Administraţie al Grupului Băncii Mondiale (WBG) a aprobat vineri cel de-al doilea împrumut, în valoare de 591,9 milioane euro, pentru Politici de Dezvoltare (Development Policy Loan, DPL) pentru a sprijini o creştere incluzivă şi verde în România, informează BM printr-un comunicat. 

Acest împrumut este cel de-al doilea din seria de două operaţiuni de finanţare care sprijină Guvernul în realizarea unor reforme structurale cheie pentru creşterea nivelului de incluziune, consolidarea managementului fiscal, promovarea decarbonizării şi îmbunătăţirea rezilienţei la schimbările climatice, conform Agerpres. 

Potrivit sursei citate, această finanţare vine în sprijinul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, facilitând absorbţia sporită a fondurilor europene. Prima operaţiune de finanţare pentru politici de dezvoltare din această serie a fost aprobată în iunie 2022 şi a avut o valoare de 622,2 milioane euro. 

„Prin intermediul acestei finanţări, Banca Mondială ajută Guvernul să-şi intensifice eforturile de sprijinire a incluziunii sociale, de îmbunătăţire a managementului fiscal şi de accelerare a tranziţiei energetice. O analiză recentă a Băncii Mondiale arată că România trebuie să adreseze provocările în materie de sărăcie şi incluziune, iar capacitatea statului de a realiza acest obiectiv necesită instituţii puternice. Acesta este motivul pentru care asistenţa tehnică a Băncii Mondiale vine în completarea sprijinului financiar”, a declarat Anna Akhalkatsi, manager de ţară al Băncii Mondiale în România. 

Asi stenţa Băncii Mondiale vizează promovarea incluziunii prin intermediul consolidării programelor de protecţie socială, cum ar fi integrarea persoanelor cu dizabilităţi în cadrul comunităţii şi facilitarea integrării pe termen mai lung a persoanelor dislocate forţat din Ucraina. De exemplu, familiile cu venituri mici şi persoanele singure din România care trăiesc în condiţii de sărăcie monetară relativă vor beneficia de sprijin sporit prin programul Venitul Minim de Incluziune (VMI). Pentru a facilita implementarea VMI, acest DPL a sprijinit adoptarea reglementărilor necesare, asigurând totodată indexarea beneficiilor cu rata medie anuală a inflaţiei pentru menţinerea acestora la un nivel adecvat, se menţionează în comunicat. 

Finanţarea contribuie şi la consolidarea managementului fiscal, prin eliminarea excepţiilor fiscale şi consolidarea cadrelor bugetare. 

În plus, finanţarea propune un set de reforme importante privind decarbonizarea economiei, facilitând tranziţia verde în România. Concret, vizează politicile publice referitoare la eliminarea treptată a cărbunelui şi încurajarea eficienţei energetice, a producţiei de hidrogen verde, a capacităţilor de stocare a energiei, precum şi a creşterii gradului de acoperire forestieră. Finanţarea oferă, de asemenea, sprijin pentru mobilizarea capitalului privat la scară largă. 

„Aceste acţiuni nu doar că vor sprijini tranziţia energetică a României, dar vor contribui şi la realizarea obiectivelor Uniunii Europene de a deveni prima regiune net-zero până în 2050”, precizează cursa citată.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Uniunea Europeană va împrumuta Ucraina cu 18 miliarde de euro în 2025. În ce sectoare vor merge banii

Reacția lui Boloș după ce Fitch a revizuit perspectiva ratingului României. „E un semnal de alarmă”

Papa Francisc critică dur băncile italiene: „Când sectorul financiar îi calcă în picioare pe oameni, favorizează inegalităţile”

Grecia va elimina comisioanele și tarifele bancare pentru unele tranzacții cu amănuntul, pentru atenuarea efectelor crizei

Partenerii noștri