Live

Banii în mișcare. Termenul de plată a furnizorilor, o cheie spre succesul afacerii

Iancu Guda Data actualizării: Data publicării:
Care este starea economiei. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Guliver/GettyImages

Continuăm să vorbim despre circuitul de conversie a banilor în antreprenoriatul de success și vedem cum analizăm termenul mediu de plată a furnizorilor.

În primul rând, termenul mediu de plată a furnizorilor comerciali este unul dintre cei mai importanți indicatori la care se uită băncile și partenerii de afaceri pentru a evalua comportamentul de plată al companiei. De aceea, păstrarea unui termen de plată a furnizorilor aproape de practica din industrie, evitarea incidentelor de plată sau a proceselor comerciale deschise de creditori din cauza datoriilor comerciale restante sunt practici pentru a construi o credibilitate bună în piață.

În al doilea rând, comportamentul general de plată este permanent evaluat de furnizori și creditori prin intermediul agențiilor de rating sau companii de informații de afaceri. În urma analizei situației financiare a companiei, a istoricului acționarilor și comportamentului de plată, aceste agenții emit calificative de risc.

Ai nevoie de un calificativ bun pentru afacere

De cele mai multe ori, furnizorii decid în baza acestor analize dacă să lucreze cu tine, limitele de credit și termenele de plată pe care ți le oferă. De aceea, este foarte dificil să dezvolți o afacere de success dacă nu primeșți un calificativ bun de la agențiile de rating.

Poate te întrebi „Cum găsesc o agenție de rating”? Printr-o simplă căutare pe Google a cuvintelor „companii informații de afaceri”, vei găsi mai multe firme specializate în analiză și evaluarea financiară a companiilor. De aceea, este foarte important să vezi cum eșți perceput de ceilalți parteneri prin solicitarea unui raport de credit, să-ți înțelegi punctele forțe ale companiei tale și ce trebuie îmbunătățit.

Un raport de credit o să te coste între 5 și 20 de EURO, în funcție de conținut și complexitate, dar primești o serie de informații foarte utile. Cu această ocazie, o să vezi practica sectorului în care activezi sau cea a concurenților direcți, în ceea ce privește termenul mediu de plată a furnizorilor, un reper pe care întotdeauna trebuie să-l ai în vedere. 

Termenul mediu de plată a furnizorilor

O durată de plată a furnizorilor mai extinsă decât media sectorială poate reprezenta o problemă de credibilitate a companiei subiect, deoarece își plătește prea târziu furnizorii. Pe de altă parte, un termen de plată a furnizorilor foarte rapid ridică probleme de lichiditate pentru compania subiect și poate deteriora trezoreria acesteia.

Cele mai bune practici recomandă ca termenul mediu de plată a furnizorilor să fie în linie cu media sectorului în care activezi, dar nu mai mult decât 80% din durata cumulată de rotație a stocurilor și încasare a creanțelor de la clienți. Spre exemplu, atunci când durata cumulată de rotație a stocurilor și creanțelor este de 100 de zile, este bine să îți plătești furnizorii la 80 de zile. Astfel, diferența de 20 de zile este finanțată prin credit de capital de lucru de la bancă sau profit reinvestit.

Logica pentru această condiție este simplă: dacă finantezi creanțele și stocurile EXCLUSIV prin furnizori, NU TRANSMIȚI ÎNCREDERE partenerilor de afaceri și creditorilor deoarece tu nu riști niciun ban!

Până acum am văzut lucrurile static. Haideți să vedem cum privesc analiștii financiari și creditorii dinamica termenului de plată a furnizorilor.

Ce semnalează prelungirea termenelor de plată

Prelungirea termenelor de plată a furnizorilor indică, de cele mai multe ori, trei lucruri:

• Deteriorarea situației financiare a companiei    

• Putere mare de negociere a firmei în relația cu furnizorii

• Sau utilizarea resurselor financiare pe termen scurt, credit furnizor, pentru finanțarea investițiilor pe termen lung. Această strategie implică riscuri enorme pe care le poți controla numai dacă respecți circuitul 8 pe bilanț, despre care am vorbit în săptămâna dedicată capitalului de lucru.

Plata mai rapidă a furnizorilor, un risc

Pe de altă parte, diminuarea termenelor de plată a furnizorilor poate indica îmbunătățirea situației financiare a companiei subiect, care preferă să-și plătească furnizorii mai rapid pentru a beneficia de un discount. Câteodată, aparent paradoxal, plata mai rapidă a furnizorilor reflectă degradarea situației financiare a companiei subiect, deoarece partenerii își pierd încrederea în aceasta și doresc să fie plătiți de urgență.

În episoadele următoare continuăm să vorbim despre componentele circuitului de conversie și trecem la analiza rotației stocurilor și a creanțelor.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CONFERINȚĂ ARB: Rolul băncilor în economie

CONFERINȚĂ ARB: Educația financiară pe înțelesul tuturor

Măsurile fiscale „îngroapă” 200.000 de IMM-uri. Iancu Guda: Guvernul vrea să obțină 1 leu în plus dar risipește proporțional 100 de lei

Câți bani câștigăm cu investițiile din Pilonul II

Partenerii noștri