Live

Banii în mișcare. Ce facem cu ce reușim să punem deoparte?

Iancu Guda Data actualizării: Data publicării:
Dacă avem economii, este bine să le plasăm în investiții cât mai diversificate Foto: Guliver/GettyImages

Obiectivul diversificării investițiilor este reducerea riscului prin scăderea gradului de concentrare în anumite active. De aceea, beneficiile diversificării sunt că averea noastră nu scade în recesiune și, în același timp, păstrăm potențialul de creștere în perioada de expansiune. De asemenea,  stilul nostru de viață nu se schimbă în funcție de ciclul economic și avem suficiente lichidități pentru acoperirea cheltuielilor curente sau celor neprevăzute.

Cum obținem un portofoliu diversificat de investiții, bazat pe corelațiile negative sau scăzute? Vorbim despre principiul T.V.A. Adică, trebuie să investim în mai multe țări, valute multiple și active diferite. 

De ce să diversificăm internațional investițiile?

În primul rând, putem investi în multinaționale care au afaceri globale, și care sunt mai puțin sensibile la evoluțiile dintr-o anumită țară.

În al doilea rând, putem investi în sectoare care produc randamente ridicate și nu sunt reprezentate puternic în România, precum Informație-Tehnologie-Comunicații, industria de automatizare sau tehnologia financiară.

NU în ultimul rând, diversificarea internațională are cu atât mai mult sens cu cât ciclurile economice ale țărilor în care investeșți sunt mai puțin corelatate. Adică, dacă majoritatea țărilor dezvoltate întră în recesiune, nu înseamnă implicit că se întâmplă același lucru și cu țările emergente.

Vă recomand o carte foarte bună. Se cheamă „Investitorul inteligent” și este scrisă de Benjamin Graham, unul dintre fondatorii analizei financiare. Un bestseller despre care Warren Buffett, un guru al investițiilor în piața de capital, a spus: De departe, cea mai bună carte scrisă vreodată despre investiții. În această carte, autorul spune că un individ, prin faptul că are un loc de muncă și o locuința într-o țară, are o expunere suficient de mare în țară respectivă. Dacă nici investițiile nu sunt diversificate internațional, atunci când economia țării respective va întra în recesiune, acesta poate pierde pe toate planurile.

Dacă nu știi cum să investeșți în piețele internaționale de capital, nu îți face griji. Urmărește în continuare emisiunea „Banii în mișcare” și promit că o să vezi concret cum se face!

În ce monedă să ne păstrăm economiile?

Al doilea criteriu necesar al diversificării este moneda în care economisim și investim. De ce ? Simplu! Când o monedă se întărește față de alta, atunci una dintre ele câștigă și spunem că se apreciază, iar cealaltă pierde și spunem că se depreciază. De aceea, un portofoliu format din mai multe valute va avea întotdeauna fluctuații mai mici de valoare pe termen lung decât unul concentrat într-o singură valută.

Spre exemplu, LEUL românesc a pierdut în ultimii 13 ani aproape 42% față de EURO și 74% față de DOLARUL american, perioada în care inflația cumulată în România a fost de 42%.

Deci, dacă în 2007 vindeai lei româneșți pentru a cumpăra EUR și inversai tranzacția în 2019, randamentul real exprimat în lei ar fi fost zero, deoarece câștigul de 42% din aprecierea monedei EUR ar fi fost anulat de inflația din România de 42%. În schimb, același tip de tranzacție pe dolarul american ți-ar fi adus un câștig real în lei de 22%. Totuși, dacă ai fi păstrat toți banii în depozite bancare denominate în lei, ai fi pierdut în tot acest timp aproape 20% din cauza inflației peste dobânda primită.

Economiile și investițiile în mai multe valute globale, cum sunt euro sau dolarul american,  oferă o protecție foarte bună împotriva inflației pe termen lung. Aceasta se întâmplă datorită legii parității puterii de cumpărare a banilor, pe care o voi explica într-unul din episoadele viitoare.

În ce este mai bine să investim?

După ce am văzut de ce trebuie să investeșți în mai multe țări și valute, haideți să vedem avantajele diversificării investițiilor în mai multe active. Diversificarea portofoliului între mai multe clase de active funcționează eficient atunci când acestea au profile de randament și risc asociat diferite. De exemplu, în general acțiunile produc venituri ridicate în perioada de expansiune economică și pierderi în perioadele de recesiune. În schimb, instrumentele cu venit fix, precum depozitele bancare sau obligațiunile, asigură o protecție mai mare a valorii portofoliului în perioadele de recesiune.

Din perspectiva profilelor de randament și riscului asociat, avem trei mari categorii de clase de active:

  • cele cu risc și randament mic, precum depozitele bancare, numerarul sau obligațiunile suverane;
  • cele cu risc și randament mediu, precum obligațiunile corporative, acțiunile listate la bursă sau afacerile private, fondurile mutuale, ETF-urile ori imobiliare;
  • cele cu risc și randament ridicat, precum expunerea pe metale prețioase, mărfuri, bunuri de colecție, derivate, forex sau crypto.

În săptămânile ce urmează o să detaliem fiecare clasă de active, cum poți să investeșți concret, la ce să te uiți pe termen scurt sau lung și cum să îți construiești un portofoliu de active în funcție de vârstă, profilul tău emoțional și situația financiară personală sau a familiei.

În episodul următor  vorbim despre noi principii pentru dobândirea independenței financiare. Trecem la bugetul de venituri și cheltuieli și cum să faci cumpărături cu cap. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

(P) Cripto pentru începători: Sfaturi de investiții pentru cei care au primul contact cu lumea activelor digitale

Scholz consideră Ucraina „viitoare membră UE” și îndeamnă companiile germane să investească în țara aflată în război

Nicuşor Dan doreşte majorarea taxelor locale, însă numai dacă banii ajung la Primăria Capitalei pentru investiţii

Warren Buffett spune că i-a fost folosită imaginea pentru a promova candidați la alegeri. „Nici nu ştiu cum să intru pe Instagram”

Partenerii noștri