Banii în mișcare. Afacerile, între stocuri și datorii
Continuăm să vorbim despre circuitul de conversie a banilor la afacerile solide și vedem cum analizăm ciclul operațional, adică rotația cumulată a stocurilor și a creanțelor.
Timpul parcurs de la aprovizionarea cu materie primă, producția în curs de execuție, obținerea și vânzarea produsului finit este reflectat prin durata medie de rotație a stocurilor. Desigur, în retail și distribuție, ciclul stocurilor este mai scurt, deoarece firmele se aprovizionează direct cu mărfuri și produse finite pe care nu trebuie decât să le vândă mai departe către consumatorul final. La capătul celălalt, anumite sectoare nu au stocuri deloc, precum sunt firmele care activează în transporturi, servicii de consultanță sau intermediarii care vând doar pe baza de comandă.
Regula pe care trebuie să o reții este următoarea: cu cât durata de rotație a stocului este mai extinsă, cu atât ai nevoie de o valoare adăugată mai mare pe lanțul de producție sau distribuție. Altfel, nu o să poți finanța intrinsec stocul respectiv și rișți să te blochezi cu lichiditatea!
Stocurile subdimensionate pot periclita evoluția vânzărilor, deoarece compania riscă să nu poată onora posibile comenzi foarte mari din partea clienților. Pe de altă parte, stocurile supradimensionate pot genera tensiuni asupra trezoreriei companiei, deoarece blochează resurse financiare suplimentare.
Cheia succesului pentru gestionarea stocurilor
După cum probabil deja ai observat, este bine ca stocurile să nu fie nici prea mari, nici prea mici. Complicată problema? Chiar este! Pentru că, în esență, stocurile trebuie să fie SUFICIENTE, având în vedere evoluția vânzărilor. Cheia succesului este să ai un proces logistic eficient, să anticipezi cât mai corect vânzările viitoare și nevoia clienților. Pentru aceasta, trebuie să investeșți în sisteme informatice pentru centralizarea și analiza datelor sau, așa cum sunt denumite, celebrele ERP, un acronim care vine de la englezescul Enterprise Resource Planning. De asemenea, trebuie să dezvolți un sistem eficient de transport și să ai o logistică foarte bună a stocurilor.
Deja te întrebi de unde bani pentru toate acestea? Nu îți face griji! Despre surse de finanțare și cum să-ți atragi investitori vorbim în episoadele următoare. Esențial este că TU să fii pasionat, să te pricepi la business, să știi ce să faci cu banii și să execuți ceea ce planifici!
Până acum am văzut lucrurile static. Haideți să vedem cum privesc analiștii financiari și creditorii dinamica termenului de rotație a stocurilor.
Riscurile stocurilor pentru antreprenori
Deseori, antreprenorii își doresc multe stocuri, dar aceasta implică câteva riscuri. Haideți să vedem care sunt acestea, împreună cu soluțiile aferente.
• În primul rând, deținerea de stocuri nevandabile sau depășite moral. În această situație se impune analiza gradului de perisabilitate a stocurilor sau măsura în care acestea au o durată limitată de valabilitate. Pentru a evita potențiale pierderi mari, trebuie să te asiguri că vinzi repede stocurile care se apropie de termenul de expirare!
• În al doilea rând, creșterea expunerii companiei subiect la riscul de volatilitate a prețului materiei prime și a produselor finite. Spre exemplu, acest risc se poate materializa atunci când materia primă este achiziționată la un cost ridicat, iar produsele finite sunt vândute la un preț mai mic. În această situație, se recomandă utilizarea instrumentelor financiare pentru fixarea prețului materiei prime sau a produsului finit (spre exemplu: contractele forward sau futures, despre care o să vorbim în săptămânile viitoare).
• În al treilea rând, stocurile mari pot avea un caracter speculativ, respectiv creșterea achiziției materiilor prime sau a mărfurilor atunci când prețul acestora este la un nivel minim sau se estimează creșteri viitoare ale prețului. Dacă vrei să speculezi aceste oportunități, asigură-te că nu îți asumi riscuri foarte mari și poți să finantezi stocul respectiv din numerarul operațional generat intrinsec de companie. Promit că o să vorbim în săptămânile viitoare despre această sursă important de cash flow!
Reducerea duratei de rotație a stocurilor
Haideți să vedem cum analizăm reducerea duratei de rotație a stocurilor?
• În primul rând, scăderea stocurilor poate fi explicată de creșterea subită a cererii pentru produsul respectiv din partea clienților, în contextual în care furnizorii reacționează lent și nu pot face față. Țineți minte, acest lucru s-a întâmplat la debutul pandemiei Covid-19 în România, când erau cozi interminabile la farmacii și supermarketuri. În aceste situații, soluția pentru companii nu poate fi decât una: diversificarea furnizorilor.
• În al doilea rând, reducerea stocului poate reflecta eficientizarea procesului de producție sau îmbunătățirea procesului de logistică. Ca de exemplu: automatizarea fluxului de gestiune a stocurilor, sortarea rapidă sau livrarea eficientă din depozit;
• Din perspectivă negativă, scăderea stocurilor poate însemna reevaluarea acestora din cauza uzurii morale sau fizice. De asemenea, aceasta poate ascunde frânarea aprovizionării și vânzarea din stoc pentru a face rost de lichiditate. O să vedem în săptămânile viitoare cum facem deosebirea între cele două.
În episodul următor trecem la analiza rotației creanțelor.
Oamenii de afaceri propun o soluție pentru gaura de la buget
Cel mai bun restaurant din lume se închide
Ce soluții au cei care plătesc rate mai mari după creșterea dobânzilor
Investitorii critică posibila "taxă de solidaritate"
Servicii medicale private decontate de stat, de la 1 iulie
Cum a ajuns un român care muncește în Germania să dea în judecată statul
Luna martie, momentul zero pentru mii de companii
Valoarea hainelor nevândute a ajuns la cifra record de 160 de miliarde de euro
Paradoxul redeschiderii sălilor de jocuri de noroc
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News