Live

ANRE nu a primit nicio notificare de la Enel: Dacă un operator se retrage, clienții vor avea acces neîntrerupt la energie electrică

Data actualizării: Data publicării:
ANRE nu a primit nicio notificare de la Enel. Foto: Getty Images

ANRE transmite că nu a primit oficial nicio notificare de la Enel și precizează că situația presupune doar schimbarea proprietarului activelor sau schimbarea acționariatului, nu ieșirea de pe piață a companiei. Totodată, Autoritatea subliniază că toți clienții vor avea asigurată furnizarea de energie electrică.

"Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public în cursul zilei de astăzi, 22 noiembrie 2022, conform cărora grupul italian de utilități Enel și-a anunțat intenția de a pleca din România în cursul anului 2023, respectiv, a anunţat o eventuală intenție de vânzare a unor active aparținând grupului ENEL, fac precizarea că acest gen de situație nu presupune ieșirea din piața de energie a companiei Enel România, ci poate presupune doar schimbarea proprietarului activelor/schimbarea acționariatului etc", a transmis ANRE într-un comunicat de presă.

În acest context, ANRE menționează că nu a primit în mod oficial de la acest operator economic licențiat nici o notificare în acest sens, aşa cum prevede legea.

"Astfel, reamintesc faptul că, în ceea ce privește asigurarea furnizării de energie electrică/gaze naturale clienților finali și în perspectiva respectării drepturilor acestora, ANRE a aprobat două acte normative care garantează accesul neîntrerupt la cele două utilități, și anume Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanță a energiei electrice, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 91/2022, respectiv Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 173/2020", precizează Dumitru Chiriță, președintele ANRE.

Acesta subliniază că în situația în care orice operator economic cu activitate în sectorul de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale se retrage din piața din România, clienții finali de energie electrică/gaze naturale vor avea asigurată, în mod neîntrerupt, continuitatea furnizării cu energie electrică/gaze naturale, după caz.

Vânzarea Enel se va putea realiza doar cu respectarea anumitor condiții, precizează Consiliul Concurenței. Cumpărătorul Enel ar putea avea nevoie de o autorizație de concurență, dar și de o aprobare pe rațiuni de securitate națională, fiind vorba de infrastructură strategică, a anunțat marți președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.  

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Burduja, despre preluarea E.ON Energie România de către maghiarii de la MVM: Ne vom apăra interesele economice şi de securitate

Cea mai populată provincie din Canada avertizează că va opri exportul de energie către SUA, dacă Trump impune taxe vamale de 25%

Cuba, din nou în pană de curent. Rețeaua electrică s-a prăbuşit în urma unei avarii la o centrală

Facturile la curent s-ar putea dubla după ridicarea plafonării de la 1 aprilie 2025. Ce explicații a oferit Sebastian Burduja

Partenerii noștri