Live

De ce s-au prăbușit bursele și ce înseamnă pentru politica americană (Politico)

Data publicării:
Bursa de pe Wall Street a înregistrat luni cea mai slabă zi din ultimii doi ani. Foto: Profimedia

Piețele bursiere globale sunt afectate de îngrijorările legate de sănătatea economiei americane, adăugând și mai multă dramă unui ciclu electoral care nu a dus lipsă de haos în această vară, scrie Politico într-o analiză a evenimentelor care au culminat cu tulburarea burselor din întreaga lume la începutul acestei săptămâni.

Turbulențele s-au răspândit luni în întreaga lume, începând peste noapte în Japonia, unde indicele Nikkei a scăzut cu peste 12% - cea mai slabă performanță de la prăbușirea pieței mondiale din 1987 - și extinzându-se în Europa și în SUA, unde principalii indici bursieri au scăzut cu peste 2%.

Răsturnarea de situație este uimitoare. Cu doar câteva săptămâni în urmă, economiștii și analiștii erau optimiști cu privire la scăderea inflației și la creșterea rezilientă, o combinație care i-ar putea oferi vicepreședintelui Kamala Harris un argument puternic în fața alegătorilor. Dar slăbirea pieței muncii a stârnit temeri că luna de miere nu va dura, chiar dacă Rezerva Federală (Fed) este aproape de a declara victoria împotriva inflației, cu planuri de a începe în curând să relaxeze economia.

„Au trecut mai puțin de două săptămâni de când [datele au arătat că economia a crescut mai repede decât se aștepta], piețele de acțiuni situându-se aproape de niveluri record, dar există un sentiment din ce în ce mai puternic că Fed a așteptat prea mult pentru a reduce ratele dobânzilor și este acum în urma curbei”, a declarat John Lynch, director de investiții pentru Comerica Wealth Management, într-o actualizare a pieței.

„Deși nu suntem complet convinși de noua poveste, singurul lucru care pare sigur este că urmează mai multă volatilitate.”

În continuare, Politico trece în revistă evenimentele de pe piețele bursiere.

De ce se panichează piața bursieră?

Piețele sunt orientate spre viitor și, prin urmare, urmăresc îndeaproape indicatorii economici pentru a vedea încotro ne îndreptăm. Vineri, Departamentul Muncii a raportat că rata șomajului a crescut mai mult decât se aștepta, semnalând că economia încetinește și sporind temerile că SUA ar putea să nu evite recesiunea până la urmă. Unul dintre lucrurile la care reacționează acțiunile sunt profiturile viitoare preconizate ale companiilor în care investesc, iar o creștere mai lentă înseamnă profituri mai mici.

Vânzarea se concentrează în special asupra acțiunilor din domeniul tehnologiei, care au condus în mod disproporționat la creșterea indicilor de piață, cum ar fi producătorul de cipuri de inteligență artificială Nvidia.

„Cred că, în mare parte, este vorba doar de descărcarea tuturor titlurilor cu randament ridicat din acest an”, a declarat Kevin Gordon, senior investment research manager la Charles Schwab.

Există, de asemenea, și altfel de contribuții la vânzare. Banca centrală a Japoniei a majorat săptămâna trecută ratele dobânzilor și a sugerat că costurile de împrumut ar putea crește în continuare. Banca centrală a SUA, în schimb, a semnalat că va reduce probabil ratele în curând, pe măsură ce inflația dispare, iar raportul slab privind locurile de muncă a alimentat așteptările că ar putea reduce costurile de împrumut mai repede decât se aștepta.

Astfel, moneda japoneză s-a întărit foarte mult în comparație cu dolarul american - ceea ce a afectat investitorii, cum ar fi fondurile speculative, care se împrumutau ieftin în yeni (datoria respectivă este acum mai scumpă) și apoi investeau în active americane (activele respective valorează acum mai puțin). Acest lucru i-a făcut să se străduiască să obțină lichidități, alimentând turbulențele de pe piață.

Dar este, de asemenea, important să reținem că mulți comercianți folosesc perioadele de volatilitate ca aceasta pentru a intra și a ieși din poziții, ceea ce sporește volatilitatea.

Ne îndreptăm spre o recesiune?

Nimeni nu știe sigur, dar încă nu pare a fi o recesiune.

Temerile au crescut începând de vineri, deoarece rata șomajului a crescut suficient în ultimul an pentru a declanșa un prag statistic, cunoscut sub numele de regula Sahm, care a fost istoric un semn că ne aflăm în primele etape ale recesiunii.

Dar, de fapt, economia SUA încă arată bine: Rata șomajului este de 4,3 %, ceea ce este rău doar în comparație cu 3,4 %, cât era la începutul anului 2023. Un procent mai mare de persoane aflate în floarea vârstei sunt angajate decât în orice alt moment din 2001, iar rata șomajului - care măsoară numărul de persoane care caută un loc de muncă în raport cu numărul total de persoane care fac parte din forța de muncă - a crescut în mare parte pentru că tot mai multe persoane caută de lucru, inclusiv imigranți.

PIB-ul SUA a crescut cu 2,8% în al doilea trimestru al anului, ceea ce este mai rapid decât ar fi de așteptat, în special având în vedere nivelul ridicat al ratelor dobânzilor. (Recesiunile sunt asociate cu o economie care se contractă, nu se extinde).

Claudia Sahm, creatoarea regulii Sahm, a declarat că nu crede că ne aflăm în recesiune și că, de data aceasta, regula sa ar putea să nu se aplice.

Dar un lucru pare clar: economia încetinește acum. Întrebarea este cât de mult și cât de repede.

Aceasta înseamnă că Fed a așteptat prea mult pentru a reduce ratele dobânzilor?

Aceasta este una din principalele critici acum, senatorul democrat Elizabeth Warren numind decizia Fed de a nu reduce ratele săptămâna trecută o „greșeală gravă”.

Dar dacă rata șomajului se menține sau chiar se îmbunătățește în august, aceasta ar putea calma temerile că asistăm la o deteriorare rapidă a condițiilor economice. Se așteaptă deja ca banca centrală să reducă ratele la următoarea sa reuniune din septembrie, iar oficialii Fed ar putea decide să reducă ratele cu un procentaj mai mare decât cel standard de un sfert de punct procentual la acea reuniune.

Pentru moment, însă, aceștia nu par să intre în panică. Președintele Fed din Chicago, Austan Goolsbee, a declarat luni dimineață pentru CNBC că economia nu pare a fi în recesiune și a afirmat că Fed ar trebui să fie prudentă în a trage prea multe concluzii dintr-un singur set de date.

Dar el a oferit, de asemenea, reasigurarea că sunt atenți: „Cred că doriți să fiți prevăzători cu privire la direcția în care se îndreaptă economia pentru a lua decizii”.

Ce înseamnă acest lucru pentru alegeri?

Republicanii au profitat de știri, numind-o #KamalaCrash pe vicepreședinta amercană, viitoarea contracandidată a lui Donald Trump la alegerile din noiembrie. Dar piețele sunt capricioase și, probabil, vor ricoșa în săptămânile premergătoare alegerilor, ceea ce va face mai dificilă transmiterea mesajelor politice pe Wall Street.

Majoritatea investitorilor nu leagă prăbușirea de campania electorală, deși incertitudinea politică este cu siguranță un lucru pe care piețele îl cântăresc.

Între timp, Frank Luntz, specialist în sondaje al Partidului Republican, a avertizat cu privire la puterea politică a pieței bursiere.

„Am studiat factorii economici care influențează rezultatele politice de ani de zile”, a declarat Luntz într-o postare pe rețeaua X.

„Pot afirma categoric că piața bursieră nu contează - nu l-a ajutat pe Trump când a fost în creștere și nu o va afecta pe Harris când va fi în scădere”.

Totuși, dacă acțiunile continuă să scadă, acest lucru va coincide probabil cu vești proaste despre economie, ceea ce în sine ar fi o provocare pentru Harris.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Wall Street deschide în ușoară creștere, după prăbușirea de luni

Inflația scoate carnea de vită din dieta argentinienilor: „E ca și cum ar rămâne italienii fără paste”

Avertisment FMI: Inteligența artificială ar putea transforma o criză financiară într-un dezastru economic global

Probleme tehnice pe bursa de la New York. Acțiunile companiei care va produce primul reactor modular în România, în picaj cu 99%

Partenerii noștri