Live

De ce nu s-a devalorizat leul la căderea guvernului Orban - comentariu Business Club

Data publicării:
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Poate că acum avem cea mai ilustrativă situație despre cât înseamnă sănătatea finanțelor publice. Avem mulți decibeli pe scena politică, cu un guvern demis, cu proceduri de numire și diverse scenarii în perspectivă. Deci, instabilitate. Iar cele mai sensibile la orice mișcare sunt piețele - valutară, monetară sau financiară. Scena politică e instabilă și totuși, cursul a luat-o în sus! Leul s-a întărit.

Față de realitatea care te izbește în față este totală contradicție, dar nu e deloc așa. Cursul s-a desprins foarte ușor de ușa lui 4,78 de lei, de unde se uita pe gaura cheii dincolo, dar vedea doar BNR-ul care îi făcea semne cu degetele....că nu îl lasă să treacă și că apără cotațiile. S-a întors bine sub 4,77 de lei... Și nu a fost vreun semn că a fost direcționat într-acolo de banca centrală, poziționată la apărare pentru a opri vreo creștere a euro pe fondul instabilității politice. Nu. Piața l-a dus acolo.

Piața vede în situația actuală un lucru bun. Cum la căderea guvernului Dăncilă nu a mișcat, pentru că atunci raționamentul era...băi, mai rău decât atât nu are cum să fie, acum, la demiterea Cabinetului Orban, realitatea imediată a fost trecută doar în fundal și piața a luat partea plină a paharului: e primul pas către anticipate. Care anticipate pot aduce o consolidare fiscală mai rapidă. Și în același timp, îndepărtează pericolul unor derapaje grave.

Alegerile la termen ar face bugetul un șvaițer

Alegerile la termen ar fi precedate de decizii incendiare, mărirea pensiilor cu 40%, dublări de alocații și posibil de alte măsuri populiste. Indiferent de culoarea partidului de la putere. Toate fac bugetul un șvaițer cu termen de expirare depășit. Aterizarea ar fi dură și fix în cap.

De aceea piața a reacționat acum astfel. Pentru că anticipatele evită scenariul urât.

Procedurile se anunță a fi anevoioase. PSD deja se pregătește cel puțin să întârzie declanșarea, chiar și dincolo de locale. Pe viitoarele poticneli, cursul se va mișca în funcție de cât de lin va fi drumul spre anticipate. Și nu va fi deloc așa lin.

Sunt dezbateri despre numirea încă o dată a lui Orban, povești cu implicarea Curții Constituționale, apoi întârzierea procedurilor parlamentare. Finețurile le lăsăm pe seama constituționaliștilor, constatăm cum vede lumea financiară totul.

Cum vede lumea financiară blocajul puterii

E văzută partea bună. E un blocaj decizional la puterii executive, dar țara va fi administrată și așa.

Nu trebuie să fim, totuși, în această situație pentru o perioadă lungă. Asta a fost prima etapă. E începutul.

Dacă premierul desemnat și cabinetul său pică la votul Parlamentului, adică mai e arsă o etapă din drumul către anticipate, o să vedeți încă o mișcare din asta pe curs. Mai jos. Cu cât se apropie, va fi mai bine. Perspectiva pe termen lung încă e complicată, dar avem reacții la cald ale pieței.

Deja am avut și vom avea inflație de declarații politice despre cum este țara aruncată în haos de aceste aventuri ale anticipatelor. Sunt toxine. Aventuri au fost majorările salariilor din sistemul public la 10% din PIB, ciorchinele de clientelă politică din administrație și creșterile de pensii care nu au absolut nicio legătură cu realitatea.

Piața ne oferă cel mai bun răspuns la întrebarea legată de anticipate. Nu avem parti-pris-uri politice, ne interesează sănătatea economiei și șansa la dezvoltare. Pentru noi și pentru copii noștri. De acea susținem adoptarea de reforme, oricât de dureroase sunt uneori.

Am avut trei ani de politici deșănțate și de aceea privim cu entuziasm și la viitoarele reguli europene. Stricăciunile ultimilor trei ani vor necesita perioade lungi de corecții. Să începem mai repede. Chiar și cu câteva luni.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Olaf Scholz pierde votul de încredere din Parlamentul german. Rezultatul deschide calea alegerilor anticipate

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Republicii Moldova a picat. Votul a avut loc după miezul nopții

Guvernul de la Paris ar putea fi demis printr-o moțiune de cenzură, o premieră după 62 de ani. Care sunt motivele

Criza politică din Germania poate fi, de fapt, o „binecuvântare” pentru Europa, consideră unii diplomați. Cum argumentează

Partenerii noștri