Live

De ce au angajații străini salarii mai mari decât românii pe un post similar

Data actualizării: Data publicării:

Pe piața muncii avem un deficit de personal de peste 1 milion de persoane. Datele au fost confirmate și de ministerul de Finanțe și de cel al Muncii.

În evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă sunt înregistrate 30.660 locuri de muncă vacanțe, în prezent. Astfel, angajatorii apelează la muncitori din state asiatice.

Ministerul Muncii a crescut anul acesta numărul de permise de muncă pentru străinii din state aflate în afara Uniunii Europene, de la 5.000, la 7.000. În 2017 pragul de 3.000 a fost depășit.

Problema este că legislația din România cere ca un angajat străin să fie plătit cu cel puțin salariul mediu pe economie chiar și pentru muncitori necalificaţi. Înseamnă peste 2.600 de lei net. Și se întâmplă acest lucru chiar dacă munca pe care acea persoană o prestează este plătită în cazul unui român cu salariul minim pe economie.

Mediul de afaceri a cerut de mai multe ori schimbarea legislației, astfel încât munca similară să fie plătită la fel, indiferent de cetățenia angajatului. Patronii au propus chiar un sistem de plată pe oră, mai ales după ce noul cod fiscal a ridicat pragul taxelor pentru contractele part time la nivelul salariului minim.

În același timp să nu uităm că România exportă creiere, forță de muncă înalt calificată, tineri care pleacă la studii și plecați rămân. Peste 3,5 milioane de români muncesc înafara granițelor, oficial. Neoficial sunt și mai mulți și prea puțini se gândesc să revină în țară.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministerul Finanţelor a împrumutat azi aproape jumătate de miliard de euro pentru finanțarea deficitului și a datoriei publice

Program scurt sau săptămâna de lucru de patru zile la Tokyo, pentru a crește natalitatea și timpul petrecut în familie

Boloş, despre efectele crizei politice în economie: Băncile nu mai împrumută guvernul. „E o perioadă destul de incertă”

Peste 50.000 de firme şi persoane au beneficiat de amnistie fiscală. Cât a încasat statul până acum

Partenerii noștri