Live

Dan Suciu, despre măsurile anunțate de BNR: E o situație specială care a presupus o serie de acțiuni cu totul speciale

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Gov.ro

Banca Națională a României a dezvăluit câţi bani a injectat în economie, pentru a calma criza generată de pandemia de coronavirus. Între 1 aprilie și 15 mai, BNR a cumpărat titluri de stat de 3,1 mliarde de lei și a lăsat lichiditate în piață de peste 13 miliarde de lei. Este un gest rar al BNR de a dezvălui astfel de sume. Purtătorul de cuvânt al Băncii Centale, Dan Suciu, a explicat la Digi24 de ce a fost făcut acest anunț.

„E o precizare venita rar pentru că nici nu am avut asemenea intervenții, la dimensiunea aceasta. E o situație specială care a presupus o serie de acțiuni și de instrumente cu totul speciale care sa fie puse în valoare. Ele arată preocuparea Băncii naționale pentru a avea suficiente lichidități în sistem, astfel încât statul să poată accesa sursele de finanțare pe care si le propune”, a explicat Dan Suciu.

El a adăugat că această strategie a avut succes, deoarece statul a reușit să absoarbă acești bani.

„Preocuparea noastră principală rămâne pentru situația de criză pe care o traversăm, păstrarea acestei lichidități, în condițiiile în care avem o stabilitate relativă a cursului de shimb și o stabilitatea a dobânzilor. Nu vedem motive să nu dea rezultate în perioada următoare”, a spus purtătorul de cuvânt al BNR.

Suciu a spus că a văzut mai multe planuri pentru relansarea economiei, venite atât de la partide politice, cât și de la a unele asociații de afaceri.

„Nu de planuri ducem lipsă, ci de capacitatea de a finanța aceste planuri, pentru că nu există resurse nelimitate. Există resurse care se pot accesa, unde putem adăuga elemente suplimentare, bani suplimentai, dar nu există procente semnificative din PIB care să poată fi puse la dispoiziție, oricât s-ar dori și oricât s-ar invoca aceste procente, ca și cum banii ar sta la dispoziție și nu ar fi decât o chestiune de lene ca să-i accesăm. Nici vorbă de așa ceva. Pur și simplu, există resurse, dar ele trebuie bine drămuite și puse în valoare acolo unde dau rezultate, dar nu sunt resurse nelimitate”, a explicat el.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunțat ieri că obiectivul imediat al Băncii Naţionale

este asigurarea lichidităţii necesare finanţării cheltuielilor statului şi economiei reale.

„În acest scop, BNR a sporit considerabil volumul operațiunilor repo efectuate pe baze bilaterale (al căror stoc mediu zilnic a ajuns în perioada 1 aprilie-15 mai 2020 la aproximativ 13 miliarde lei) şi a inițiat, continuând apoi, cumpărarea de titluri de stat de pe piața secundară (stocul lor însumând la mijlocul lunii mai 3,1 miliarde lei). Amploarea acestor infuzii de lichiditate este reliefată şi de faptul că în luna februarie a.c. BNR a efectuat operaţiuni de absorbţie de lichiditate, media zilnică fiind de cca 3 miliarde de lei. După ajustarea descendentă consemnată ca reacție la reducerea de la 2,50 la sută la 2,00 la sută a ratei dobânzii de politică monetară, cotația ROBOR3M a coborât de la 3,24 la sută (20 martie a.c.) la 2,61 la sută (23 martie a.c.), iar apoi la 2,44 la sută (15 mai a.c.). În același timp, cursul de schimb leu/euro și-a atenuat fluctuațiile, oscilând într-un interval restrâns (de 0,4 la sută), cu implicații favorabile asupra serviciului datoriei în valută și a costului importurilor, precum și asupra așteptărilor privind evoluțiile macroeconomice”, potrivit unui comunicat de presă al BNR.

Pe acest fond, Isărescu precizează că, în perioada 1 aprilie-15 mai, Ministerul Finanțelor Publice a lansat pe piața primară internă a titlurilor de stat un număr de 14 emisiuni, în valoare totală de circa 11 miliarde de lei, majoritatea fiind consistent suprasubscrise, mai cu seamă cele din prima parte a lunii mai.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a lăsat Abhazia în „întuneric total, la propriu și la figurat”. Liderul regiunii separatiste cere ajutor

România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a noua lună la rând

Patru din zece companii din Germania intenţionează să facă disponibilizări anul viitor

Ministerul Finanţelor a împrumutat azi aproape jumătate de miliard de euro pentru finanțarea deficitului și a datoriei publice

Partenerii noștri