Live

Cu cât vor creşte pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025

Data actualizării: Data publicării:
Cu cât vor creşte pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025. Foto: Shutterstock

Începând cu 1 ianuarie 2025, Valoarea Punctului de Referinţă se majorează cu 12,1%, ajungând la 91 de lei, în timp ce indemnizaţia socială pentru pensionari va fi de 1.415 lei, a anunţat miercuri Ministerul Muncii, pe pagina sa de Facebook.

Valoarea Punctului de Referinţă (VPR), element esenţial în calculul pensiilor, va fi majorată, începând cu 1 ianuarie 2025, de la 81 de lei la 91 de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 12,1%.

De asemenea, pensionarii care beneficiază de indemnizaţie socială (pensia minimă garantată) vor avea o majorare de 10,4%, ceea ce înseamnă că indemnizaţia socială pentru pensionari va ajunge la 1.415 de lei în 2025.

„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflaţiei. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanţie fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creştere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar şi asigură predictibilitate. Contributivitatea şi stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă şi contribuţii egale şi pensiile vor fi egale”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, potrivit News.ro.

Miercuri, 20 noiembrie, se împlineşte un an de la adoptarea de către Parlament a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Implementarea acestei legi a presupus cea mai amplă reformă din istoria sistemului public de pensii din România. În plus, datorită acestei legi, Comisia Europeană a acceptat renegocierea PNRR astfel încât a fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB care ar fi putut conduce la o îngheţare a pensiilor.

Punctul de referinţă se majorează anual, în luna ianuarie

Noua lege clarifică şi momentul în care se fac majorările şi introduce garanţia că pensiile vor creşte anual în luna ianuarie. Astfel, valoarea punctului de referinţă în funcţie de care se calculează valoarea pensiei va creşte de la 81 de lei la aproximativ 91 de lei (12,1%).

De asemenea, pensionarii care beneficiază de indemnizaţie socială (pensia minimă garantată) vor avea o majorare de 10,4%, ceea ce înseamnă că indemnizaţia socială pentru pensionari va ajunge la 1.415 de lei în 2025.

19.000 de pensionari nu primiseră încă deciziile de recalculare

Potrivit Ministerului Muncii, la acest moment, aproximativ 19.000 de pensionari nu primiseră încă deciziile de recalculare din cauza unor probleme ale softului de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), însă aceştia şi-au primit în fiecare lună pensiile, însă la valoarea din august 2024, urmând ca diferenţele în plus rezultate ca urmare a recalculării sau revizuirii să le primească cel mai târziu în luna decembrie.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat recent că a cerut conducerii CNPP ca în regim de urgenţă să fie finalizate toate procedurile aşa încât toţi pensionarii să-şi primească, până în luna decembrie, deciziile de recalculare, precum şi drepturile aferente acestora. 

Majorarea anuală se aplică la valoarea recalculată, nu la cea în plată

Casa Naţională de Pensii a recalculat 4.609.830 de pensii din sistemul public aflate în plată în România, iar dintre acestea, au fost majorate 3,8 milioane de pensii, adică 82,56 %.

Nu toate pensiile recalculate au fost majorate de la 1 septembrie, în cazul a 84.176 de pensii rezultând aceeaşi valoare în urma recalculării, iar pentru 719.257, o valoare mai mică. Potrivit noii legi, toţi aceşti pensionari încasează pensia aflată în plată înaintea recalculării, dacă în urma acestui proces a rezultat o pensie mai mică.

Este important de ştiut că în cazul tuturor pensionarilor, majorarea anuală se va aplica la valoarea recalculată a pensiei, nu la cea în plată.

Ordonanţa privind persoanele cu handicap, publicată în Monitorul Oficial

Potrivit noilor prevederi, există două măsuri de solidaritate care vizează atât pensionarii în plată, cât şi persoanele pensionabile.

Ministrul Muncii a explicat că în cazul pensiilor în plată, a fost prevăzută indemnizaţia de solidaritate, adică o prestaţie socială acordată persoanelor cu handicap vizual grav, cu handicap grav şi handicap accentuat.

În cazul pensionabililor, puncte de sprijin, adică o prestaţie socială acordată pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiţii de handicap vizual grav, handicap grav şi handicap accentuat.

Editor : Ș.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

8,2 milioane de români au pierdut câte 250 de lei în doar o săptămână din cauza instabilității politice. Ce spun economiștii

Franța cheltuie milioane de euro pe beneficii pentru foștii premieri și președinți, bani separați de pensii și protecție

Giorgio Armani vrea să se pensioneze. Când ar urma să se retragă creatorul de modă în vârstă de 90 de ani

Ce pensie are Theodor Stolojan după ce a fost premier, europarlamentar și economist la Banca Mondială

Partenerii noștri