Criza coronavirus aduce bani europeni pentru IMM-uri și medici. Când vor fi efectuate plățile și în ce condiții
Un miliard de euro, mare parte provenind din fonduri europene, urmează să distribuie Guvernul pentru IMM-urile care au fost afectate de criza coronavirusului. O altă modalitate de ajutor din partea statului avută în vedere pentru întreprinderile mici și mijlocii sunt granturi pentru investiții acordate acelor firme care vor să-și facă o relocare a activității.
Modalitatea prin care firmele pot beneficia de aceste facilități este extrem de simplă: să dovedească o scădere a cifrei de afaceri în lunile martie, aprilie sau mai, cu cel puțin 25-30 la sută, procentul final urmând să se stabilească la nivel de guvern, a explicat, luni seara, la Digi24, ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș. El a precizat că firmele care îndeplinesc această condiție vor fi „eligibile” să primească acest sprijin.
Sunt două variante în lucru: o variantă este acordarea unei sume fixe raportate la cifra de afaceri, de exemplu 10.000 de euro la o cifră de afaceri până la 100.000 de euro; a doua variantă este o sumă fixă raportată la numărul de salariați, de exemplu un IMM cu până la 9 angajați să aibă 750 de euro pe salariat, cele cu până la 50 de salariați - 500 de euro pe salariat, iar dacă are până la 250 de salariați - suma fixă este de 250 de euro, a explicat Marcel Boloș.
Este un ajutor care se acordă o singură dată, pentru suportarea cheltuielilor curente ale companiilor, de la stocuri de materii prime, stocuri de mărfuri, consumabile, datorii față de furnizori, chirii și ar putea fi decontate inclusiv echipamentele pentru salariați de protecție împotriva coronavirusului. Toată lista de cheltuieli va fi aprobată la nivelul Guvernului.
Procedura este simplă: este nevoie de o cerere de finanțare, situația financiară care să facă dovada scăderii cifrei de afaceri și un plan simplu de acțiune pentru reluarea activității. „Încercăm să eliminăm birocrația”, a spus ministrul, precizând că modelul este de inspirație germană.
Dosarele vor putea fi depuse după aprobarea în guvern a criteriilor de acordare a ajutorului către IMM-uri, apoi urmează a fi lansat apelul de proiecte și undeva în lunile iulie-august ministrul speră că se vor putea depune primele cereri de finanțare pentru obținerea acestui grant.
Circa 100.000 de IMM-uri ar putea beneficia de acest ajutor, potrivit calculelor făcute de guvernanți, în condițiile în care la nivel național sunt 420.000 de IMM-uri, care asigură circa 2 milioane de locuri de muncă.
Reacția lui Boloș după ce Fitch a revizuit perspectiva ratingului României
Reacția USR, după discuția pentru viitorul buget
Orașul în care un bulevard este, din 2020, un șantier fără sfârșit
Nou scandal în Coaliție
Ce spune ministrul Finanțelor, întrebat dacă vor crește taxele după alegeri: „Aș fi ipocrit să spun că această componentă va fi zero”
Cresc sau nu taxele? Anunțul ministrului de Finanțe, Marcel Boloș
Dăianu avertizează Guvernul: Sper să nu ajungem să plătim taxa prin inflație
Boloș se scuză pentru deficitul bugetar prin cheltuielile cu investițiile. Dăianu: „E o nerozie”
Boloș e nemulțumit după ultima vizită în piață
Stimulentul pentru medici se plătește în două tranșe, în mai și iunie
Stimulentul acordat personalului medical implicat în tratarea bolnavilor de Covid-19 va fi acordat în două tranşe, în lunile mai şi iunie, a anunţat Marcel Boloş la Digi24. Va fi o sumă fixă, de 2.250 de lei după impozitare, de care vor beneficia circa 75.000 de cadre medicale.
„Discutăm de cei 2.500 de lei brut care se impozitează doar cu impozitul pe venit, deci rămân în mână la personalul medical 2.250 de lei şi beneficiază de acesta de la medici până la asistenţii medicali, personalul care deserveşte ambulanţele, personalul paramedical, deci întreaga gamă de personal care este implicată în transportul, echiparea, diagnosticarea, tratamentul bolnavilor are acest stimulent asigurat”, a detaliat Boloş.
El subliniat că stimulentul nu este acordat în funcție de venituri, ci e același la toată lumea. „Stimulentul nu este în funcţie de veniturile personalului medical, pentru că există un singur risc la care se expune tot personalul medical implicat în tratarea bolnavilor, de aceea l-am stabilit în sumă fixă, el fiind acordat în două tranşe, în lunile mai şi iunie, pentru drepturile salariale aferente lunilor aprilie şi mai, cu o lună decalaj. Sunt 75.000 de cadre medicale pe care le-am luat în calcul, le-am estimat ca să beneficieze de acest stimulent medical şi cred că este o recompensă pe care şi alte state membre le-au acordat-o tuturor celor implicaţi în această perioadă în tratarea pacienţilor bolnavi cu Covid-19”, a spus Marcel Boloş, la Digi24.
Și în acest caz s-a încercat reducerea procedurilor birocratice. „Aici avem nevoie doar de dovada plăţii acestui stimulent medical, decizia de numire din partea conducătorului unităţii sanitare pentru personalul implicat în acest proces al tratamentului bolnavilor”, a menționat ministrul Fondurilor Europene.
Fonduri europene și pentru asistenții sociali care îngrijesc bătrâni la domiciliu
Tot fondurile europene vor fi folosite și pentru salariile asistenţilor sociali care asigură servicii de sprijin la domiciliu. „Discutăm de 1.000 de asistenţi sociali cărora le vor fi suportate costurile cu salariile din fonduri europene, pentru 100.000 de persoane vârstnice de peste 65 de ani care locuiesc singure şi au nevoie de aceste servicii de sprijin la domiciliu. Sper să fie utile aceste servicii pentru că intenţionăm să le suportăm până la sfârșitul anului", a mai spus Marcel Boloş. În acest caz, el a precizat că procedurile de accesare a banilor europeni sunt încă în desfășurare.
Editor: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News