Live

VIDEO. Pregătiri pentru un nou sistem de etichetare a alimentelor. Ce produse vor fi exceptate

Data publicării:
Cei care vor să folosească Nutri-score trebuie să semnalizeze rafturile corespunzător.

Schimbări la raft în magazine: vor fi reintroduse etichetele semafor. Sunt etichetele cu informații despre valorile nutriționale, care la un moment dat au fost interzise de Protecția Consumatorului. În noua variantă, etichetele nu sunt obligatorii, iar produsele tradiționale cum ar fi magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu sau telemeaua de Ibănești - sunt exceptate.

Pe lângă acest tabel, care clasifică alimentele în funcție de valoarea nutrițională, de la A la E și de la Verde la Roșu, pe produse va apărea inclusiv un cod QR. De aici, oamenii vor afla ce conține exact alimentul pe care îl cumpără.

Bărbat: Nu e o ideea rea, dar nici bună. Poate sunt persoane care nu se descurcă... și mai ales vârstnicii.
Bărbat: QR, ne-QR, știe mamaie de la țară de QR? Sincer, acum...

Dacă într-un produs predomină fibrele și proteinele, acesta va primi un scor verde. În schimb, conținutul mare de zahar, sare sau acizi grași este semnalat cu un scor portocaliu care atrage atenția asupra conținutului mai puțin dietetic.

Amalia Dobre, jurnalist Digi24: Nutri-scorul se stabilește în functie de valorile nutriționale. De exemplu, această margarină are în compoziție grăsimi și sare, ceea ce ar plasa produsul în partea roșie a tabelului.

Deși în urmă cu doi ani ANPC a intrezis aceste etichete pe care le considera discriminatorii, acum inspectorii spun că semnalizarea e cea mai bună metodă de informare a consumatorului. Totuși, conform proiectului, producătorii nu sunt obligați să pună Nutri-score pe alimentul pus la vânzare.

„Impune niște rafturi speciale. La magazinele mici, aproape că nu se poate chestia asta”

Sebastian Hotca, președinte ANPC: Aceste produse au apărut în România ca urmare a importurilor din țările membre UE. nu îngrădim libera circulație a mărfurilor, pentru a da posibilitatea consumatorilor care vor să consume aceste produse, să fie cât mai bine informați cu privire la calitățile și ingredinetele acestea.

Radu Oprea, ministrul Economiei: Schimbările principale sunt acest cod QR, care ne permit să avem acces la informații, și să le avem scrise destul de mare pentru a le vedea ușor la orice vârstă. Și faptul că vor fi vândute într-o zonă marcată special în fiecare dintre magazine.

Acum, proiectul este deja în transparență la Ministerul Economiei, însă reprezentanții magazinelor mici și mijlocii nu au fost consultați anterior întocmirii documentului.

Feliciu Paraschiv, Asociația Comercianților Mici și Mijlocii: Impune niște rafturi speciale și o amenajare specială. La magazinele mici, aproape că nu se poate chestia asta. Adică va trebui să avem două vitrine frigorifice de băuturi, în una va sta apa, că probabil ea e singura cu verde, și în cealalată unde vor sta produsele fără Nutri-score.

Cei care vor să folosească Nutri-score trebuie să semnalizeze rafturile corespunzător. În caz contrar, ANPC poate da amenzi de până la 50 de mii de lei.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Creatorul etichetei Nutri-Score susține că cea mai mare problemă alimentară a europenilor „nu este excesul de zahăr”

Scumpiri în lanț pentru masa de Crăciun. Cât ajunge să coste un cozonac de casă în piețele din Capitală

Când vor fi reîncărcate cardurile sociale. 2,6 milioane de români primesc ajutor în bani pentru alimente

Alimentele la care a renunțat Regele Charles după diagnosticul de cancer. Ce dietă urmează monarhul britanic

Partenerii noștri