Live

Taxa pe autostrada Ploiești - Brașov, printre cele mai mari din Europa centrală și de est

Data publicării:

Taxa aplicată pe viitoarea autostradă de pe Valea Prahovei va fi, raportată la puterea de cumpărare a românilor, mai mare față de cele percepute pe majoritatea autostrăzilor din fostele țări comuniste.

Cu un tarif pentru automobile de 6,3 euro, fără TVA, la suta de kilometri, circulația pe autostrada Ploiești-Brașov va fi un lux pentru majoritatea românilor. Oricum tarifele cunt comparabile cu cele aplicate în alte țări din centrul sau estul Europei unde veniturile sunt mai mari.

Tarifele în Polonia variază în plaja de 4-6 euro pe suta de kilometri. Spre exemplu parcurgerea distanței Rusoci (Gdansk) – Nowa Wies (Torun), 150 de kilometri costă 30 de zloți, adică 20 de zloți la suta de kilometri, echivalentul a 4,65 euro pe suta de kilometri, mult mai puțin decât pe Valea Prahovei, unde tariful este de 6,4 euro, fără TVA. Veniturile medii nete lunare sunt de 763 euro, mult peste nivelul din România, de 589 de euro.

Cu toate acestea Comisia Națională de Prognoză care propune nivelul de 6,3 euro, fără TVA, la suta de kilometri susține că taxa din România este comparabilă cu media europeană.

O autostradă ceva mai scumpă în Polonia este cea care pleacă de la granița cu Germania la Swiecko și ajunge la Konin (centrul Poloniei). Parcurgerea distanței de 270 de kilometri se face contra unei taxe de 75 de zloți, adică 6,4 euro pe suta de kilometri.

Parcurgerea unei autostrăzi scurte, cum ar fi cea de 110 kilometri dintre Konin și Strykow, costă 10 zloți, adică 9 zloți la suta de kilometri, echivalentul a 2,09 euro.

Croația are autostrăzi ceva mai scumpe. Aici cu zece euro, adică aproximativ 77 de kuna, se poate merge pe autostrada A1 de la Zagreb la Rijeka, adică 161 kilometri. Aceasta înseamnă 6,25 de euro pe suta de kilometri. Pentru autostrada A3, de la Zagreb la Osijek, 245 de kilometri de autostradă, tariful este de 135 de kuna adică 55 de kuna la suta de kilometri, echivalentul a 7,4 euro la suta de kilometri. Autostrada A4, Zagreb – Gorikan, 93 de kilometri costă 47 de kuna, ceea ce duce în final la un preț de 6,8 euro la suta de kilometri. Salariul mediu net în această țară este însă de 858 de euro peste cel din România de 589 de euro.

În Serbia pentru distanța de aproximativ 200 de kilometri din Aleksinac și Belgrad se percepe 6 euro deci de două ori mai puțin decât în România.

Acestea sunt singurele țări foste comuniste care folosesc taxa de autostradă. Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia dar și Austria folosesc sistemul vinietei, similar celui aplicat în România la parcurgerea drumurilor naționale. Spre exemplu după ce plătește 60 de euro, un ceh poate parcurge întreaga rețea de autostrăzi a acestei țări care are 1.250 de kilometri, cu aproximativ 50% mai mult decât România. Informațiile au fost obținute de pe situl tolls.eu.

Autostrada de pe Valea Prahovei va fi mai scumpă inclusiv față de autostrăzi din Grecia. Potrivit sitului sixt.co.uk, parcurgerea diustanței Thessaloniki (estul Greciei)- Grevena (nord centrul Greciei), respectiv a unei distanțe de 152 de kilometri, costă 2,8 euro.

Tarifele din România vor putea fi indexate. ”Taxa de utilizare a autostrăzii care va fi plătită de un autoturism la 100 km de autostradă parcurși este limitata la 6,3 euro, fără TVA, şi poate fi supus indexării la data de 01 martie a fiecărui an cu rata de creştere a salariului mediu net din anul anterior. Nivelul tarifului perceput este stabilit în funcție de distanța parcursă de vehicul. Pentru un vehicul din categoria LGV se plătește, pentru fiecare 100 km autostradă 8,82 euro fără TVA, iar pentru un HGV şi un bus se plăteşte 12,6 euro fără TVA. Nivelul tarifelor pentru fiecare categorie de vehicul este aproximativ la media taxelor statelor din Uniunea Europeană”, susține Comisia de Prognoză.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

VIDEO Lucrările la tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Piteşti, aproape de final. Cum arată și când se va deschide circulaţia

Podul suspendat peste Dunăre a fost redeschis circulației pe sensul Tulcea - Brăila. „Această rețetă asfaltică nouă este mai dură”

CNAIR va implementa sistemul 2+1 pe „Drumul morții” - DN2. Cum va funcționa măsura de siguranță

CNAIR: Conexiunea dintre A0 și DN2 în zona Afumaţi se va putea face anul acesta

Partenerii noștri