Live

Sindromul shopping-ului compulsiv. Trucuri pentru a cumpăra inteligent

Data actualizării: Data publicării:

Cu toții suntem atrași să cumpărăm mai mult decât avem nevoie, mai ales când sunt reduceri și oferte. Pentru persoanele care suferă de sindromul shopping-ului compulsiv, așa cum îl numesc cercetătorii americani, chemarea cumpărăturilor este mai puternică decât ele, așa că mereu cumpără pe fond emoțional.

De câte ori nu se întâmplă să aruncăm banii pe aşa-zise „chilipiruri”, iar apoi să ne dăm seama că am „uitat” de cheltuielile mai importante? Persoanele care au probleme în a-şi controla impulsul de a cumpăra în exces trebuie să ştie că există o mulţime de trucuri. De exemplu, unul dintre ele este alegerea momentului în care merg la supermarket.

psih. dr. Anamaria Iulian, specialist în tratamentul obezităţii infantile: Ar fi bine să nu mergeţi la cumpărături nemâncaţi. Pentrui că într-un fel reacţionezi la glicemie de 60-70 şi în alt fel la 100-120. Apoi dacă aţi merge la cumpărături de la sală, unde veţi fi încărcaţi de endorfine, nu veţi fi la fel de uşor de ispitit. Având deja această stare de bine de care am vorbit anterior.

Cumpărătorii compulsivi ar trebui să se ferească şi de plata cu cardul. Explicaţia?

Alina Ioniţă, trainer : Cu cardul tu ai impresia că nu dai bani. Nu îi vezi cum pleacă din buzunarul tău. S-au făcut nişte studii în America: cumpărătura medie cu cash era de 4,5 dolari, cumpărătura medie cu cardul era la 7 dolari. Deci 30-40% creştere. Dacă te ştii impulsiv plăteşte cash.

În plus, căruciorul din supermarket poate fi înlocuit cu un coş mai mic. Astfel, cumpărătorii compulsivi nu vor mai fi tentaţi să cumpere atât de multe lucruri. De asemenea, o lista de cumpărături ajută la ţinerea în frâu a cheltuielulor, dar şi evitarea magazinelor mari, în care oamenii petrec mai mult timp.

Alina Ioniţă, trainer: Pentru că studii făcute, cu cât petreci mai mult în magazin , cu atât cheltui mai mult! Noi trebuie să ştim asta în momentul în care mergi în supermarket, că acolo se cheltuie cel mai mult, când desfaci lista de cumpărături, încearcă să ţi le aşezi şi pe traseu şi mergi la un magazin pe care îl cunoşti. Unde ştii cum sunt aşezate produsele.

De fiecare dată când o persoană îşi doreşte să cumpere lucruri care nu erau pe lista nevoilor, ar trebui să se gândească la un singur lucru: cât de necesare îi sunt acele obiecte în realitate. Un alt sfat al specialiştilor este stabilirea unui obiectiv pentru care merită făcute economii.

Alina Ioniţă, trainer: Un lucru pe care să nu îţi fie uşor să îl cumperi în fiecare zi şi pe care poate ţi-l doreşti de mult timp şi te-ar satisface pe tine emoţional. În momentul în care vei merge la cumpărături vei pune în balanţă: ok, contează mai mult lucrul asta sau contează obiectivul meu, să ciuntesc din el?

Nu în ultimul rând, specialiştii recomandă cumpărarea produselor de calitate. Acestea vor alimenta respectul faţă de propria persoană şi îi vor ţine pe cumpărătorii înfocaţi departe de magazine, pentru o perioada mai lungă de timp. Potrivit cercetătorilor americani, shopping-ul compulsiv este o formă de dependenţă.

Alina Ioniţă, trainer:  Merge la cumpărături într-o stare proastă, în momentul în care cumpără îi creşte brusc nivelul de fericire şi mult mai mult decât în cazul cumpărătorului obişnuit şi în momentul în care ajunge acasă nivelul scade brusc sub starea pe care a avut-o când a plecat.

Pe când cumpărătorul obişnuit...

Alina Ioniţă, trainer: ... Pleacă la cumpărături într-o stare bună, îi creşte nivelul de fericire în momentul în care cumpără, iar în momentul în care ajunge acasă nivelul de fericire este şi mai sus!! E starea aia de încântare.

psih. dr. Anamaria Iulian, specialist în tratamentul obezităţii infantile: Vorbim de tulburare în momentul în care cumpărăm des, nu ne putem opri, nu avem nicio raţiune pt care să facem asta, ne împrumutăm, ne ascundem de cei care ne sunt dragi, cumpărăm lucruri inutile doar pt că nu ne putem abţine, pt că avem această nevoie greu de controlat! Atunci discutăm de o problemă.

Atenţie şi la următoarele semnale de alarmă...

Alina Ioniţă, trainer: Cumpăr implusiv, mă abat de la lista, ajung să cumpăr lucruri, le cumpăr şi când ajung acasă îmi dau seama că nu am nevoie de ele şi cazul cel mai rău că nu îmi plac. Simt cel mai repede un sentiment de vinovăţie şi de ruşine pentru că am cumpărat sau mai rău cumpăr şi ascund cumpărăturile de cei din jurul meu.

Petruţa Gheorghe, psiholog: Când cantitatea de emoţie e prea mare, când cineva cumpără fără să mai poată face priză cu realitatea, cumpără din banii pe care nu îi are, îşi cheltuie absolut toţi banii, atunci putem să ne gândim ce se întâmplă acolo? 02.35 în general e un comportament maniacal şi asta ce înseamnă? Că în spate e o mare suferinţă. Şi e ca o evadare din acea suferinţă!

Alina Ioniţă , trainer: Cumperi pt a cumpăra dragostea cuiva. Copiii noştri asociază sentimentul de iubire, de dragoste cu bunurile materiale şi ajungem ca în momentul în care vrei să îi exprimi cuiva un gest de prietenie să cumperi.

Dar pot banii cumpără fericirea? În America, deşi veniturile oamenilor s-au dublat în ultimii 50 de ani, nivelul de fericire a rămas constant, conform studiilor.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Moldovenii trec granița în România pentru cumpărături mai ieftine. „Chiar și cu drumul, tot e mai convenabil”

Ouăle de găină ar putea înlocui tratamentul cu antibiotice în cazul infecțiilor urinare. Ce alte antibiotice naturale propun medicii

Tinerețe fără bătrânețe. Incontinența urinară, tabu pentru femei

Tinerețe fără bătrânețe. Zonele în care trăiesc cei mai mulți centenari de pe planetă

Partenerii noștri