Live

O criză umanitară masivă ar putea fi provocată de creșterea prețurilor la alimente. Avertismentul specialiștilor

Data publicării:
FOTO: Getty Images

O creștere a prețurilor la produsele alimentare ar putea provoca mai degrabă o criză umanitară masivă și mai puțin o recesiune economică globală, avertizează specialiștii. Mai mult de jumătate din populația lumii este vulnerabilă la un astfel de risc, de aici și temerile că astfel de scumpiri ar putea duce la o criză socială. Schimbările climatice, criza alimentelor, prețurile mai mari ale petrolului și o depreciere a dolarului american, toate pot provoca inflație. Și atunci când prețurile cresc, îngrijorările cu privire la securitatea alimentară ar putea duce la tulburări sociale.

Între iunie 2010 și februarie 2011, indexul prețurilor Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a crescut cu 41%. Această creștere, alături de probleme ce țin de corupție, rata mare a șomajului și majorarea decalajului dintre săraci și bogați, au contribuit la seria de proteste din Primăvara Arabă. Proteste care au avut loc în mai multe țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord și multe dintre tensiuni nu au dispărut nici până în prezent.

Experiența arată că e o problemă extrem de sensibilă, iar o repetare a premiselor poate aduce același rezultat.

Potrivit celor mai recente studii, 50 de țări ale lumii sunt extrem de vulnerabile la creșterea prețurilor la alimente. O picătură în economia mondială, dar un ocean în populația lumii. Acestea reprezintă doar 26% din PIB-ul global, însă au o pondere de peste 59% în totalul populației. Dintre aceste țări, toate cu excepția a patru sunt economii emergente. Problema este că veniturile oamenilor din țările în curs de dezvoltare se duc în cea mai mare parte pe mâncare și pe cheltuielile cu locuința, iar foarte mulți sunt la limita sărăciei. Ori pe măsură ce prețurile cresc, vor cheltui o proporție și mai mare din veniturile lor pe produse alimentare, în detrimentul altor produse esențiale traiului.

O creștere a prețurilor la produsele alimentare ar fi așadar o piatră de moară în economia globală, având în vedere că mai mult de jumătate din populația lumii este vulnerabilă la un astfel de risc, avertizează specialiștii. Și nu din punct de vedere al unei recesiuni, ci din considerente sociale.

Protecționismul comercial, devenit o modă după atacurile lui Trump, ar putea cântări mult în prețul alimentelor, spun specialiștii citați de CNBC.

Și atunci când prețurile produselor alimentare cresc, apar tulburările sociale și în cele din urmă guvernele sunt împinse să intervină în reducerea exporturilor. Așa cum se întâmplă în prezent în țările din Asia, care au început să importe masiv, pe măsură ce nu mai sunt capabile să își hrănească întreaga populație.

Pe lângă Asia, Africa și Orientul Mijlociu sunt de asemenea regiuni vulnerabile creșterilor de prețuri. Țările din aceste regiuni tind să aibă un PIB mai mic pe cap de locuitor, o pondere ridicată a alimentelor în consumul casnic și sunt mari importatori. În plus, experții atrag atenția că multe dintre cele mai expuse economii la astfel de riscuri sunt deja dărâmate de război și suferă de sărăcie extremă. Primele cinci cele mai vulnerabile țări la creșteri de prețuri sunt Libia, Tadjikistan, Muntenegru, Siria și Algeria.

De exemplu, importurile nete de alimente din Libia au o greutate de 9,1% în PIB-ul țării. Și pentru că statele care își bazează consumul pe importuri masive sunt mai sensibile la prețuri, experții atrag atenția că astfel de majorări cresc riscul de crize umanitare. Mai ales că suntem și la limita unei crize alimentare la nivel mondial.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cu ce ne-alegem după alegeri?

Adaosul comercial la alimentele de bază rămâne plafonat până la 30 iunie 2025

Ce țară a avut cea mai bună evoluție economică în 2024. Mediterana a renăscut, în timp ce marile economii ale Europei au dezamăgit

Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații. Elevă: „Trebuie să convingem sponsorii”

Partenerii noștri