Nicușor Dan a anunțat etapele de modernizare a rețelei de termoficare: Sunt câteva zone esențiale
Câte ierni vor mai aștepta bucureștenii pentru a avea apă caldă și căldură la parametri normali? De ani de zile nu s-a făcut mai nimic la sistemul de termoficare din Capitală, iar consecințele le simt toți cei legați la sistemul centralizat. Avariile se țin lanț, iar sistemul este în pragul colapsului. Luna trecută, primarul general a vorbit despre reparațiile la 60 de kilometri de rețea ce urmează să fie demarate anul acesta. Nicușor Dan a susținut marți o conferință de presă, iar locul ales a fost cartierul Ferentari.
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Incendiu puternic într-un bloc din Sectorul 3 al Capitalei. Două persoane au fost evacuate
O femeie ar fi furat produse medicale dintr-un spital din Capitală. Acestea erau apoi vândute de soțul ei în cabinete stomatologice
Șofer filmat cu un copil în brațe, la volan. Ce amendă riscă bucureșteanul căutat acum de poliție
Bărbat de 23 de ani, sub control judiciar la cinci luni după plângerea unei tinere care îl acuză că a abuzat-o sexual în București
Cum arată viața la bloc, într-un oraș în care oamenii se încălzesc și astăzi cu sobe pe lemne
VIDEO: Accident grav în Capitală. Au fost implicate patru mașini
Nicușor Dan spune că e „o variantă ideală” ca referendumul să aibă loc odată cu prezidențialele
În cât timp vor putea începe lucrările la Planșeul Unirii. Anunțul lui Nicușor Dan
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, marţi, că vor începe lucrările pe cinci segmente ale reţelei de termoficare, totalizând 53 de kilometri, iar finanţarea se va face din credite.
Nicușor Dan: „Centralele Progresul și Grozăvești, dacă acest tronson este bun, este posibil ca prin intermediul lui, în momente de avarii, să aduci agentul termic de la una dintre centrale în cartiere. În momentul ăsta, asta nu e posibil.
Sunt câteva zone esențiale pentru ceea ce vrem să facem începând de anul viitor, pentru care avem finanțare europeană de 300 de milioane de euro.
Pentru că nu poți să oprești serviciul de termoficare, trebuie să respecți un calendar.
Pe lângă banii europeni avem promisiunea Guvernului pentru încă 200 de milioane de euro, bani din PNRR, și ne-a mai dat 320 de milioane de lei la sfârșitul lui decembrie.
Avem intenția de a prelua ELCEN, de a fuziona aceste două companii (cu Termoenergetica - n.red.) și astfel să avem un unic responsabil pentru tot ce înseamnă sistem de termoficare – producție și distribuție.
Vrem ca 5 tronsoane să fie gata anul acesta, pentru ca să putem să începem din primăvara anului viitor tronsoanele pentru care vor fi folosiți bani europeni.
După cum vedeți, aici pe șantier s-au montat niște conducte mai subțiri, care sunt provizorii, iar serviciul de livrare a apei calde și căldurii este menținut în continuare.
Lucrările din acest an reprezintă 5% din rețeaua de termoficare de 1.000 de km. Pe fonduri europene este prevăzută reabilitarea a 210 km, 21% din rețea. „Un lucru pe care vrem să-l facem în vara asta, în parteneriat cu ELCEN, sau în situaţia cea mai fericită în care ELCEN-ul va fi deja la noi, este ca pe locaţia fostei centrale Titan să mai punem o centrală provizorie, lucru pe care putem să-l facem în trei luni. Şi atunci din nou în iarna viitoare calitatea serviciului pentru toată zona asta va fi îmbunătăţită semnificativ”.
Primăria anunță reabilitarea a 53 de km de rețea de termoficare în acest an
Cinci tronsoane cu o lungime totală de 53 de km din rețeaua de termoficare vor fi reabilitate în acest an, valoarea lucrărilor fiind de 300 de milioane de lei, de la bugetul local, a anunțat marți primarul general al Capitalei Nicușor Dan, potrivit Mediafax.
Marți au început lucrările la un tronson de 13 km din zona Ferentari. Celelalte tronsoane sunt în zona Pantelimon 12 km, în zona Colentina 9 km, în zona Victoriei 11 şi în zona Berceni 8 km.
Tronsonul din zona Ferentari deserveşte cartierele din jur – Rahova, Ferentari, Sebastian – dar este important pentru că este în zona de influenţă a centralelor Progresul şi Grozăveşti.
La începutul săptămânii viitoare PMB va lansa în dezbatere publică caietul de sarcini pentru celelalte 4 tronsoane, care vor fi scoase la licitaţie.
Nicuşor Dan a avansat ca dată de preluare a ELCEN de către PMB perioada mai-iunie, în condițiile în care acțiunea depinde de Consiliul Concurenţei, de creditorii ELCEN, de Ministerul Energiei. ELCEN va fi preluat de Termoenergetica, iar datoria istorică pe care Municipalitatea, prin RADET, o are către Ministerul Economiei, prin ELCEN, va rămâne o chestiune juridică de tranşat între Municipalitate şi Guvern, adică Ministerul Energiei.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News