Live

Mituri și adevăruri despre carnea de pui

Data actualizării: Data publicării:

Carnea de pui se află de ani de zile printre preferintele culinare ale românilor. Anual, un român, consumă în medie, aproape 25 de kilograme de carne de pasăre.

-Cât de des mâncați carne de pui?

-În fiecare zi.

-Zilnic?

-Da

-Sunteţi un consumator...

-Da, când vine soţul acasă, zilnic.

-Săptămânal, pentru că este mai ieftină şi este mai uşoară. Cu toate că zice că are hormoni, că are..., asta e, ce ne dă pe piaţă, aia mâncăm, spune un alt client.

Chiar dacă, faţă de anul 1989 producţia de carne de pasăre aproape s-a dublat, România nu se află printre ţările europene fruntaşe în ceea ce priveşte cantitatea de carne de pasăre produsă. În 2018, fermele româneşti au produs 452 de mii de tone de carne ceea ce acoperă doar 75 la sută din necesarul intern. Golul este acoperit, evident, din import.

În anul 2017 am importat aproape 160 de mii de tone de carne şi am exportat doar 82 de mii de tone. Specialiştii atrag atenţia că exportăm carne de bună calitate care este mai scumpă şi impotăm produse ieftine.

Importăm 160.000 de tone de carne de pui

Lucian Popovici, reprezentant UCPR: „Din păcate, carnea de calitate superioară, respectivul pieptul de pui dezosat merge în cantităţi foarte mari la comerţ intracomunitar şi la export iar în România se aduc acele pulpe, pulpe cu spată, cantităţi congelate, vorbim în general de carne congelată. Sunt şi acelea bune dar nu reprezintă carne de calitate superioară”.

-Când cumpăraţi carne de pui, vă interesează dacă este carne românească sau din import?

-Nu, nu, nu, consumăm şi noi cât mai ieftin, vă daţi seama.

-Niciodată nu am cumpărat din magazin pentru că am încercat să iau de la ţară. Chiar dacă sunt mai slabe, mai aţoase, carnea este mai gustoasă.

-Contează pentru dumneavostră când cumpăraţi să fie produsă în România?

-Da.

-De ce?

-Pentru că am mai multă încredere în produsele care sunt româneşti. Astea care vin de afara, cine ştie, au fost congelate, recongelate, cine ştie ce soartă au şi de unde vin.

-Carne din România este puţină astăzi, pe piaţa noastră, dar comercianţii dacă îi întrebi provenienţa, ooo românească, dar îţi spun eu că nu e românească.

În România există 73 de milioane de păsări în ferme. Câte ouă mănâncă un român pe an

În fermele din România există aproximativ 73 de milioane de păsări, dintre care 8 milioane sunt găini ouătoare. Astfel, producţia de ouă se ridică la peste 6 miliarde de bucăţi. În medie, un român consumă anual 267 de ouă.

-Mai cumpăr de la oameni, de jos, şi mai primesc de la ţară ouă adevărate, de la Moldova. Nu consum aşa mult, mai iau de prepeliţă că cică sunt mai bune alea. Dar aşa, din astea de găină, eu ştiu, cam 10, prea mult 10 pe săptămână, vreo 6, 7 pe săptămână.

-Spunea la televizor că ne-au venit ouă stricate, otrăvite din străinătate. Şi atunci noi ce să mai întelegem? Primim ouă stricate? Se spune la tv, nu că scoatem noi. Uite, eu am luat 10 ouă şi vă spun sincer că mi-e frică să le gătesc dar nu am încotro că nu am de unde să le iau.

Hormonii de creștere sunt interziși

Printre consumatorii români s-a împământenit ideea că păsărilor crescute intensiv în marile ferme le sunt administraţi hormoni de creştere şi antibiotice. Producătorii se apără şi spun că folosirea hormonilor este interzisă în toată Europa.

Lucian Popovici, reprezentant UCPR: „În toate ţările din Uniunea Europeană, populaţia ştie lucrul acesta, că nu se pot administra hormoni de creştere în unităţi autorizate, supuse controlului sanitar-veterinar. Dacă cumva în România s-ar administra, dumneavoastră credeţi că toate cantităţile de carne care merg atât la comerţul intracomunitar cât şi la export, nu sunt verificate!? Carnea respectivă este verificată”.

Românii preferă păsările de la țară

Mulţi români au căutat alternative şi au preferat să nu mai cumpere păsări din magazine, ci din gospodăriile ţăranilor în speranţa că acestea sunt hrănite cu produse naturale. Aşa au apărut micile afaceri cu pui şi găini bio.

Victor Cămărăşoiu, fermier: „Le preparăm în fermă un mixt din porumb, grâu şi loturi de floarea soarelui şi de soia, lucernă şi nişte calciu furajer, este obligatoriu să le băgăm în alimentaţie”.

Victor Cămăroşoiu are o mică fermă în localitatea Breaza. Aici creşte anual aproximativ 3000 de pui, în spaţiu deschis, şi nu duce lipsă de comenzi. Ideea i-a venit când încerca să găsească o carne mai sănătoasă pentru copilul său.

Victor Cămărăşoiu, fermier: „Păsările nostre ajung la maturitate la 90 de zile, de fapt asta este perioada minimă sau termenul minim la care sunt sacrificate şi undeva spre 120-150 de zile în funcţie de mărimea lotului şi de comenzile pe care le primim”.

Preţul unui pui este de 60 de lei, însă cei care vor să cumpere trebuie să-şi facă un abonament lunar de minimum 200 de lei.

Urmăriți emisiunea „Agro Jurnal” în fiecare duminică, de la ora 9:00.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Scandalul "puiului vopsit". Șeful ANSVSA le transmite românilor: Orice aliment pe care punem mâna are salmonella

Franța promite că renunță la metodele prin care puii sunt ciopârțiți de vii în tocătoare sau asfixiați în pungi de plastic

Scandalul cărnii de pui. Salmonela, depistată în Suceava, tulpină bacteriană într-un lot din Prahova

Contradicţii în scandalul cărnii stricate de pui. Selgros spune că ar fi anunţat ANSVSA în septembrie, inspectorii afirmă că s-au...

Partenerii noștri