Insolvența persoanelor fizice, aplicabilă doar pe hârtie
Legea insolvenţei persoanelor fizice (falimentul personal) a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2018, dar nu se ştie dacă se poate aplica.
Legea nr. 151/2015 privind procedură insolvenţei persoanelor fizic a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2018, cu o întârziere de doi ani, după ce a fost amânată de trei ori, însă nici acum instituţia responsabilă de aplicarea acesteia, potrivit unei analize făcută de bancherul.ro. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), nu a anunţat dacă această lege poate fi implementată şi care sunt paşii pe care trebuie să-i urmeze cei care vor să beneficieze de ea.
Întârzierea cu doi ani a aplicării acestei legi, iniţiată de deputata PSD Ana Birchall, este cauzată de faptul că este vorba de un act normativ foarte stufos şi care implică o mare birocraţie.
Astfel, Ministerul Economiei a publicat, încă de la începutul lui 2016, "Planul de acțiune al implementării Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice". Potrivit acestui plan, pentru aplicarea legii insolvenţei persoanelor fizice este nevoie de personal suplimentar de nu mai puţin de 2.030 de persoane la nivelul ANPC, Registrului Comerţului şi instanţelor de judecată. (vezi aici detalii)
Pentru ca legea să poată funcţiona sunt necesare aşa-numitele Comisii de insolvenţă, constituite la nivel central şi teritorial, la care personele fizice pot depune cererile pentru intrarea în procedura de insolvenţă personală, dacă nu-şi mai pot achita datoriile către bănci sau alţi creditori.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News