Live

Efectele pandemiei. Consumul de zahăr a scăzut abrupt, iar stocurile de cafea ating niveluri fără precedent în ultimii ani

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

O criză sanitară are paradoxal și efecte de prevenție în sănătate. Consumul de zahăr scade abrupt. Închiderea a tot ce înseamnă locuri publice de distracție, de la cinematografe la stadioane, a făcut ca cererea mondială să scadă pentru prima dată în ultimii 40 de ani.

Bloomberg scrie că marii producători simt o scădere a vânzărilor, iar giganți precum Coca-Cola, Pepsi și Nestle resimt puternic schimbarea. Chiar dacă economiile încep treptat să se redeschidă, este neclar cât de repede îşi va reveni consumul, având în vedere că veniturile sunt în scădere, iar şomajul a crescut.

Industria zahărului avea oricum un moment dificil. Ritmul de creştere a cererii a încetinit în ultimii ani din cauza schimbării obiceiurilor de consum.

Vânzările Coca-Cola au scăzut cu aproximativ 25% în primele trei săptămâni din aprilie. Rivalul Pepsi se aşteaptă şi el la scăderea cifrei de afaceri în trimestrul al doilea, iar în Germania, o importantă ţară pentru consumul de zahăr, un grup de producători de dulciuri a raportat vânzări la jumătate de când a început pandemia.

Organizaţia Internaţională a Zahărului a avertizat că problemele legate de coronavirus vor şterge cea mai mare parte a creşterii consumului preconizat pentru 2020 şi ar putea urma pierderi chiar mai mari.

Surplusul de marfă creează problema stocurilor

În același timp, se formează stocuri. Deşi cotaţiile şi-au revenit în perioada de după sfârşitul lunii aprilie, ele sunt totuşi cu 50% sub vârful atins în 2016.

Principala îngrijorare acum este legată de modul în care criza Covid-19 va afecta cererea pe termen scurt.

Banca Mondială estimează că în acest an economia globală va înregistra cea mai mare contracţie de după cel de Al Doilea Război Mondial, ceea ce va duce la diminuarea veniturilor şi va arunca în sărăcie milioane de oameni.

Surplusul format reprezintă marea problemă a mărfurilor. Iar lângă zahăr stă cafeaua. Stocurile mondiale de cafea la finalul anului ar urma să crească până la 2,5 milioane de tone, cea mai ridicată valoare din ultimii şase ani.

Producția acum crește mai mult decât consumul, apare excedentul, care lovește mai apoi cotațiile, suportate în primul rând de producători.

În acest an producția este estimată la 10,5 milioane de tone. Brazilia a avut un an excelent la cafea și ea acoperă circa o treime din producția mondială.

Dar şi Columbia, India şi Mexicul ar urma să înregistreze o producţie mai mare de cafea.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Creatorul etichetei Nutri-Score susține că cea mai mare problemă alimentară a europenilor „nu este excesul de zahăr”

Preţurile cafelei au urcat aproape de maximele ultimilor 50 de ani. Anunțul producătorilor

Vești proaste pentru consumatorii de cafea, prețul a ajuns la un nou record. Când ne vom confrunta cu noi scumpiri

Luptă în instanță pentru zahărul din cafea. Mii de firme s-au trezit cu decizii de impunere, iar unele au dat statul în judecată

Partenerii noștri