Curentul se scumpește, românii complet nedumeriți. ANRE adâncește misterul: „Niciun furnizor nu este capabil să dea o ofertă completă”
De la 1 ianuarie, piața de energie electrică este complet liberalizată, ceea ce înseamnă că statul nu mai poate interveni în stabilirea prețului plătit de populație. Cei care nu își schimbă contractele vor plăti chiar și cu 25% mai mult la factura de curent.
Scumpiri în lanț pentru masa de Crăciun. Cât ajunge să coste un cozonac de casă în piețele din Capitală
Prețuri piperate în târgurile de Crăciun. Cât costă un langoș Dubai sau șoriciul și jumările de România
Experiment Digi24: Cât costă cartofii prăjiți serviți la restaurant
Ce poți cumpăra din banii primiți ca alocație pentru copii
Eurostat: Românii stau cu părinții până la 28 de ani
Ce se întâmplă cu facturile la curent din 2025
Vacanțele în destinațiile turistice preferate de români sunt mai scumpe în acest an
Trucuri pentru o factură mai mică la energie pe timp de caniculă
Gramaj mai mic, preț la fel de mare. Fenomenul scumpirilor mascate a luat amploare
Mihai Nicuț, jurnalist specializat pe energie economica.net: în București cine rămâne la furnizorul pe care îl avea la 31 decembrie pentru o factură de 100 kWh plătește 73 de lei, aproximativ. Dacă acceptă cea mai bună ofertă concurențială pentru el va plăti undeva la 66 de lei pentru o factura de 100 de kWh. Dacă schimbă și furnizorul și trece cu totul în piața concurențială și alege cea mai bună oferta a altui furnizor plăteste undeva la 62 de lei.
Speriați că de luna viitoare ar putea plăti mai mult la curent, oamenii s-au îngrămădit la birourile de relații cu publicul ale furnizorilor de energie electrică. Vor să prindă cea mai bună ofertă.
- Am văzut la TV că trebuie încheiat un nou contract.
- Nu a spus nimeni ce și cum. Ce sumă se va scumpi, sau nu se va scumpi...
- Nu ne-au explicat nimic. Doar că plătim mai mult dacă nu facem contract, asta da! Dar nu e frumos să facă în felul ăsta.
După ce stau zeci de minute sau chiar ore întregi la coadă, mulți pleacă acasă la fel de nedumeriți...
Femeie: Pe 1 februarie o să vină o ofertă pe care o am aici...
Reporter: Ce spune oferta aceasta?
Femeie: Prețul la oferta de energie electrică 0,31 lei kw/oră și 0,49 lei pe zi de consum... Asta e oferta pe care o trimit în februarie acasă.
Reporter: Și cum diferă față de prețul pe care îl plăteați înainte?
Femeie: Să vedem acum.
Doamna din imagini tocmai a semnat noul contract.
- Da, asta este! Preț energie electrică - 0,329 lei (citeste din contract). Dar nu am consum mare. Niște becuri, un TV și un frigider.
Cozi ca la promoții au fost și la Timișoara. Oamenii sunt supărați că sunt puși să ia o decizie, deși nu li s-a explicat clar ce au de făcut și cât îi va costa energia electrică de acum încolo.
- Sigur că nu știu din moment ce nu spun clar câți și cum și cine...
- Ideea e să nu ne crească cu 26%. De azi dimineață stăm, de când s-a deschis, de la 8:00.
Reporter: Cum vi se par prețurile la curent?
Femeie: Foarte mari la pensiile care sunt. Ce or mărit acuma?! Ne dau cu o mână și ne iau cu două.
Potrivit Autorității de Reglementare în Energie, oamenii care vor să intre pe piața liberă, dar vor să rămână la același furnizor, vor mai avea timp până pe 31 martie să aleagă dintre oferte, fără a plăti prețul mai mare de serviciu universal. Prelungirea termenului va fi aprobată oficial săptămâna viitoare.
ANRE are partea ei de vină în faptul că liberalizarea pieței de energie electrică a avut loc fără ca populația să știe ce are de făcut. A aprobat abia după alegeri tarifele și reglementările pe baza cărora furnizorii puteau calcula noile prețuri, lăsându-le acestora destul de puțin timp la dispoziție pentru buna informare a clienților.
Mihai Nicuț, jurnalist specializat pe energie economica.net: Prețul la energie electrică este compus din mai multe lucruri: avem prețul energiei active care este singura componentă care s-a liberalizat și care este înseamnă undeva la 40% din factură și avem restul de tarife și taxe: tarif de transport, tarif de distribuție, contribuție de cogenerare, accize și TVA.
Reprezentanții ANRE nu se consideră însă responsabili, deși recunosc că tarifele de rețea au fost aprobate cu doar 23 de zile înainte de liberalizare.
Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE: Niciun furnizor nu este capabil să dea o ofertă completă care include toate tarifele, inclusiv contribuția de cogenerare, pănă când aceste valori nu sunt aprobate. În cazul tarifelor aplicabile în 2021 aceste tarife au fost aprobate pe data de 9 decembrie. Cert este că pentru a nu avea facturi mai mari românii trebuie să încheie un contract nou de energie electrică. Pentru a putea face o alegere informată analizați prețurile energiei electrice, cu ajutorul comparatorului pe care îl găsiți pe site-ul anre.ro.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News