Live

CE urgentează returnarea taxei de mediu la mașinile SH

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Gulliver/Getty Images

Comisia Europeană a decis, joi, să trimită României o scrisoare de punere în întârziere pentru că nu asigură rambursarea integrală şi imediată a taxelor de înmatriculare a vehiculelor de ocazie achiziţionate din alte state membre.

Foto: Gulliver/Getty Images

Potrivit Executivului comunitar, dat fiind că normele româneşti aplicabile restituirii taxelor nu respectă principiile cooperării loiale, echivalenţei şi efectivităţii, este încălcată legislaţia UE (articolul 110 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene), potrivit unui comunicat de presă, informează Agerpres.ro.

În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităţilor române.

Scrisoarea de punere în întârziere reprezintă deschiderea formală a procedurii de infringement, Comisia având rolul de autoritate de investigare. Conform prevederilor Art. 258 din TFUE statul membru are posibilitatea de a transmite Comisiei Europene observaţiile sale ca răspuns la scrisoarea punere în întârziere. Aceasta reprezintă, de fapt, dreptul statului de a se apăra, garantându-se, astfel, protecţia intereselor statului membru.

În cazul în care statul nu a transmis niciun răspuns sau, în urma analizării observaţiilor primite de la statul în cauza, Comisia consideră răspunsul nesatisfăcător, aceasta adoptă un "aviz motivat" pe care îl transmite statului. Avizul motivat reprezintă un "semnal de alarmă" final şi conţine cerinţa Comisiei ca statul membru să ia măsurile necesare înlăturării încălcării legislaţiei comunitare.

Măsura încurajează cumpărarea vehiculelor SH din țări ale UE unde politicile statului și cele municipalităților sunt orientate spre eliminarea parcului de vehicule vechi și poluante. În luna martie a acestui an au fost înmatriculate în România nu mai puțin de 48.643 de vehicule second-hand din import.

În perioada martie-aprilie ANAF a restituit taxe de mediu în sumă de 173 milioane lei. „Din data de 17 martie şi până în prezent, prin ANAF, statul a rambursat către populaţie 173 de milioane de lei din vechile taxe auto care au fost implementate în perioada 2007 - 2013", a spus ministrul mediului Grațiela Gavrilescu la un post de radio.

Întrebată care este stadiul înlocuirii timbrului de mediu, Gavrilescu a menţionat că, la ora actuală, încă se lucrează la finalizarea unui studiu de impact. 

„(...) atunci când iei o măsură restrictivă, acea măsură trebuie să fie extrem de bine fundamentată, trebuie să aibă la bază foarte multe studii şi trebuie, în schimb, să fie foarte bine pregătită şi cetăţeanul să fie extrem de bine informat şi să vadă exact care sunt avantajele şi dezavantajele. Dezavantajul ar fi că ar plăti un ban, dar avantajele ar fi că ar trăi într-un mediu sănătos, nepoluat şi într-un mediu sigur. Urmează să finalizăm acest studiu care nu se face atât de uşor. Ar fi trebuit să fie gata undeva la sfârşitul lunii martie, dar pentru că, inclusiv în urma discuţiilor care au avut loc la Comisia Europeană pe calitatea aerului, şi văzând ce se întâmplă şi în celelalte state membre europene, am cerut ca în acest studiu să fie introduse şi alte elemente care să ne fie elocvente. Atunci când prezentăm exact cetăţeanului situaţia să fie una corectă şi pe care să o şi înţeleagă, în sensul în care sănătatea lui să fie mai presus decât toate, dar şi siguranţa în trafic. Deocamdată, nu mă pot gândi la o măsură, pentru că acest studiu nu este efectiv finalizat", a susţinut Graţiela Gavrilescu.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Anunţ de la Finanţe privind taxa auto. Ministru: "Cei de la ANAF să-şi facă treaba"

Informații oficiale: ce răgaz mai au românii până la noua taxă auto

Guvernul analizează două forme ale noii taxe auto

Ministrul Mediului: Noua taxă auto va fi „beton”, imposibil de contestat

Partenerii noștri