Live

Băncile se așteaptă la o creștere a prețurilor caselor, apartamentelor și terenurilor în perioada următoare

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Gulliver/Getty Images

BNR ne avertizează: casele, apartamentele și terenurile se vor scumpi în 2020. Banca Centrală a făcut un sondaj în rândul a 10 bănci, iar concluzia e că trebuie să ne așteptăm la prețuri mai mari. La finalul anului trecut, proprietățile rezidențiale s-au scumpit semnificativ.

Așteptările pentru următoarea perioadă sunt de păstrare a standardelor de creditare pentru împrumuturile populației pentru achiziția de locuințe. Se vor relaxa puțin standardele în cazul creditelor de consum. Cererea pentru credite pentru locuințe și terenuri a crescut în ultimul trimestru de anul trecut, în timp ce cererile pentru împrumuturi de consum acordate populației s-au redus.

Pentru primul trimestru din anul 2020, băncile din zona euro estimează o ușoară înăsprire a standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri. Pierderea medie în caz de nerambursare pentru creditele populației intrate în stare de nerambursare a scazut de la 49% în trimestrul anterior la 47,7% în acest trimestru.

Pentru perioada următoare, băncile prognozează o creștere masivă a prețurilor imobiliarelor. Pentru primul trimestru din 2020, băncile autohtone previzionează păstrarea cererii pentru împrumuturile ipotecare, care a crescut la finele anului trecut. Prețul solicitat în prezent pentru locuințele din România este de 1367 euro pe metru pătrat. În București, este de 1444 euro pe metru pătrat, în Timișoara, de 1292 pe metru pătrat, iar în Cluj-Napoca, de 1780 de euro pe metru pătrat.

Editor web: A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a noua lună la rând

Ministerul Finanţelor a împrumutat azi aproape jumătate de miliard de euro pentru finanțarea deficitului și a datoriei publice

Boloş, despre efectele crizei politice în economie: Băncile nu mai împrumută guvernul. „E o perioadă destul de incertă”

BNR a intervenit cu bani din rezerva valutară pentru a menține euro sub pragul de 5 lei, după primul tur al prezidențialelor

Partenerii noștri