ANALIZĂ Business Club. Ordonanţa 114 a explodat în importurile de gaze
Ordonanţa 114 a explodat în importurile de gaze. La început de an, România importa cu 60% mai multe gaze naturale, faţă de începutul lui 2018. Preţul de import a crescut cu aproape 40%. Este efectul clar al politicii guvernamentale de subvenţionare a consumului şi de descurajare a producţiei interne.
Un localnic din Dolj și-a improvizat o instalație de captare a gazului din sol. Bărbatul își încălzea casa fără a plăti facturi
Dilema olandeză: gaze sau cutremure?
Energie. Tranziție verde cu efect de bumerang
Doar consumatorii vulnerabili vor putea amâna plata facturilor
Facturi mai mari la energie electrică și gaze, chiar și cu 200%
Marea independență energetică a României se lasă așteptată
Racordarea gratuită la gaze și energie a dus la cereri greu de onorat
Pericol de explozie într-un bloc din Ploiești
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
Statul vrea reglementare pe piaţa consumatorilor casnici astfel încât să prevină creşterile de preţ. Ori acum, în contextul unor importuri masive de gaze, nu mai este atât de clar dacă se va putea ţine preţul pe loc. Mai departe, pentru consumatorii industriali va fi disponibil mai mult gaz din import, scump.
Costul va fi transferat inevitabil în bunuri şi servicii. Consumatorii vor primi poate facturi similare, dar vor cheltui mai mult cu traiul de zi cu zi. Se ia dintr-o parte şi se umflă în alta şi rezultă doar de fapt formarea unui sistem total dezechilibrat, care va fi plătit până la urmă cu vârf şi îndesat.
În luna ianuarie, ţara noastră a importat peste 4 terra-waţi pe oră de gaze naturale la un preţ mediu de aproximativ 125 de lei pe megawat. Comparativ, în luna ianuarie a anului trecut, importurile erau de 2,7 terrawaţi, la un preț mediu de 91 lei pe megawat. Sunt creşteri de aproximativ 50% pe toate fronturile, reiese din datele analizate de Profit.ro.
Nevoia a fost atât de mare încât România a importat masiv din ţări care nici măcar nu produc gaze naturale. Dacă în primele două luni ale anului trecut, importurile din Ungaria erau în marea majoritate de 5.000 de megawati pe zi, anul acesta au fost de 10 ori mai ridicate. La bază, tot de gaze ruseşti este vorba, venite pe altă rută.
Acest lucru arată faptul că traderii au anticipat că o creștere a cererii de import este inevitabilă în condițiile adoptării Ordonanţei 114, care favorizează furnizorii, subvenționează consumul și îi penalizează pe producători.
Surse din piață, consultate de Profit.ro, spun că o altă explicație ar fi faptul că furnizorii mari de gaze au profitat de prețurile reduse de pe piața internă și au semnat contracte pe tot anul încă din primăvara trecută cu producătorii locali.
Apoi au concurat între ei pentru a atrage consumatorii non-casnici și la venirea iernii au rămas fără gaze din surse interne pentru populație.
Au fost astfel nevoiți să apeleze la importuri sperând că ANRE le va recunoaște costurile de achiziție ridicate. Nu s-a întâmplat acest lucru, însă statul i-a salvat prin adoptarea Ordonanței 114, care plafonează prețurile la gazele produse intern la 68 de lei pe megawat și introduce o taxă de 2% pe cifra de afaceri.
În acest context, producția internă va scădea considerabil, iar având în vedere că guvernul a plafonat prețul gazelor și pentru consumatorii non-casnici, acest lucru va conduce la o majorare semnificativă a cererii de gaze pe piaţa liberă. Cerere care va putea fi satisfăcută doar prin import. Un import la un preț mediu de 125 de lei pe megwat, în condițiile în care producătorii interni sunt obligați să livreze la prețul de 68 de lei pe megawat.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News