Adevărul despre căcărezele de oaie din laptele de vacă. La ce trebuie să fim atenți
Afară e vopsit gardul, înăuntru leopardul. Sau cum să vinzi telemea proaspătă de oaie sau de capră, care de fapt este făcută din lapte de vacă. Patronatul laptelui ne avertizează să fim cu băgare de seamă atunci când cumpărăm produse lactate, pentru că piața este invadată de falsuri. Cum telemeaua proaspătă de capră este mai scumpă, unii producători ar recurge la înșelătorii și bagă în laptele de vacă extremente de capră, pentru miros. Ne explică mai multe despre aceste practici, Dorin Cojocaru, presedintele APRIL.
O capră a mâncat documentele unui polițist
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
În această perioadă nu ar trebui să existe pe piaţă lactate proaspete de oaie şi capră, însă unii mici producători şi unele centre de colectare pun căcăreze de oaie în lapte pentru a-i da mirosul specific şi a înşela consumatorii
Dorin Cojocaru, presedintele APRIL: Am observat în piețe multă telemea „proaspătă” de oaie și din câte știm, fiziologia oii nu ne permite. Noi nu avem acum lactație, ofertă de lapte de oaie în perioada de iarnă, este „extrasezon”. Oaia fată la sfârșit de decembrie, ianuarie sau în primăvară. Până nu se taie mielul de Paște nu prea vezi lapte de la oaie.
România a decăzut foarte mult la producția de lapte de oaie. Ferme în stabulație permanentă nu avem, adică cu creșterea oilor exact ca la vacă să putem avea două fătări pe an, cu sincronizare hormonală.
Afirmațiile mele au fost făcute către consumatori, să nu cumpere din comerțul neautorizat sanitar-veterinar, să nu cumpere de pe marginea drumului, sau de la samsari... Acele chilipiruri unde se spune „telemea proaspătă de oaie sau de capră”, pentru că poate să aibă surprize.
Am explicat că laptele nu trebuie să aibă miros, ci gust. Laptele poate să capteze ușor mirosul de grajd, de bălegar și mulți practicau lucrul ăsta. În laptele de vacă aruncau acolo două, trei bobițe (căcăreze de oaie sau capră – n.red) și să filtreze dupa aceea ca să impregneze mirosul. Sau se mai produce telemea de vacă îmbrăcată în piele de oaie ca să atragă mirosul.
Laptele împrumută repede mirosuri străine
Deci, laptele, lactatele imediat atrag mirosul, împrumută mirosuri străine. Laptele nu trebuie să aibă miros, ci gust. Un lapte curat trebuie să aibă miros fin. De aceea în piețe, acum predomină telemeaua de oaie veche, maturată care a fost depozitată în perioada de lactație a oii.
Astea au fost explicațiile mele, și de aici la întreaga nebunie care a apărut pe internet... Oamenii citesc doar titlul și nu și articolul întreg sau contextul în care eu spus lucrurile astea. Referirea, repet, era la comerțul neautorizat sanitar-veterinar.
Consumatorii să fie atenți de unde cumpără și cum pot să depisteze astfel de falsuri. Falsurile în general sunt mult mai multe, dar am făcut referire doar la afirmația respectivă.
Cine a spus că „se distruge industria românească” cu astfel de informații, nu a citit articolul, și aici mă refer la domnul Daea. Astfel de produse falsificate se pot aduce și din Bulgaria sau din alte țări vecine.
Atenție la perioada din an când cumpărați lactate de oaie sau de capră
Dacă consumatorii vor telemea proaspătă de oaie trebuie să fie foarte atenți. În primul rând autoritățile trebuie să verifice dacă producătorul are oi în lactație. La noi, majoritatea oilor sunt în stabulație liberă, la stâni, fată doar o dată pe an... Să fim foarte reticenți atunci când se oferă produse proaspete. Să fim atenția la miros, la gust, dacă produsele au miros de grajd, de bălegar, sau alte mirosuri străine.
Noi vrem să protejăm fermierii autentici, producători autentici care au produse de calitate și, oricum la prețuri mult mai mari, pentru că și costurile sunt mai mari. Ăsta este un semnal... Atunci când cumpărăm un produs să facem un calcul rapid – dacă produsul finit are prețul mai mic decât materia primă folosită la el. De exemplu, o telemea de vacă folosește de la 7 la 9, 10 litri de lapte. Trebuie să fim atenți, laptele e undeva la 1,5, 2 lei litrul. Nu are cum să fie o telemea mai ieftină decât laptele pe care l-a folosit la procesare.
Repet, atenția trebuie să fie pe produsele „proaspete” de oaie. Avem câteva ferme de capre, care au și acum lactație, dar acum a scăzut producția cam cu 60%.
Eu produse proaspete de oaie și capră îmi iau în aprilie, mai, până în septembrie. Acum merg pe telemeaua maturată, veche.
Editor web: Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News