Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu: PNRR este ocazia oportună de a reveni asupra unor reforme amânate nejustificat
Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu susține, într-un articol publicat pe bolgul personal și prezentat la Conferința RoInvest, că investițiile și reformele trebuie să fie direcțiile esențiale pe care România să le urmeze în acești ani. Acesta subliniază că, în prezent, cea mai bună investiție este vaccinarea, și vorbește despre necesitatea ca prin Planul Național de Redresare și Reziliență să fie făcute reforme „amânate nejustificat de-a lungul anilor”.
„Reformele sunt esențiale iar PNRR are o dublă miză: miza investițiilor și miza reformelor. Una fără cealaltă nu ne ajută decât temporar. Doar conjugate, aceste două mize asigură „pachetul complet” al rezilienței și al dezvoltării. Momentul în care ne aflăm nu reprezintă doar o provocare în planul dezvoltării, prin infrastructura de transport, energie regenerabilă, digitalizare, investiții în sănătate și educație. PNRR este ocazia oportună de a reveni asupra unor reforme amânate nejustificat de-a lungul anilor”, spune Marinescu.
Consilierul președintelui Klaus Iohannis susține că este nevoie de reforme în sănătate și educație, în sistemul fiscal, „și sunt esențiale disciplina bugetară și financiară, precum și guvernanța eficientă a companiilor de stat.”
Acesta spune că trebuie recâștigate credibilitatea și sustenabilitatea sistemelor publice la nivelul cetățeanului.
„Criza actuală este contextul în care s-a afirmat paradigma rezilienței, axată deopotrivă pe investiții și reforme, care sunt gândite și trebuie aplicate împreună. Pentru România este esențial Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), aflat în prezent în ultima etapă de negocieri cu Comisia Europeană. Fondurile europene consistente pe care le avem la dispoziție, atât în PNRR, cât și prin cadrul financiar multianual, pot susține modernizarea României chiar pentru următoarele decenii”, susține Cosmin Marinescu.
Consilierul prezidențial arată că semnalele din economie sunt pozitive și că România va avea „o revenire mai rapidă decât se anticipa”.
„Prognozele de creștere economică pentru 2021 au fost revizuite pozitiv, la 5% și chiar 6% – în cazul FMI, cifre care pot fi chiar depășite. Atât consumul, cât și formarea brută de capital fix sunt estimate în creștere cu circa 6% în anul curent, iar evoluțiile se vor consolida prin progresul campaniei de vaccinare și prin ridicarea treptată a restricțiilor. (...) De exemplu, România se plasează, alături de Spania și Franța, în topul creșterii economice estimate pentru anul curent la nivelul Uniunii. Iar dinamica PIB de pe primul trimestru, publicată chiar zilele acestea, confirmă pe deplin revizuirea pozitivă a prognozelor.”, spune acesta.
Totuși, Marinescu atrage atenția că „dincolo de ritmul foarte bun al creșterii economice”, România se confruntă „cu o serie de neajunsuri sau dezechilibre”, cum ar fi dinamica regresivă a investițiilor străine directe, dar și adâncirea în continuare a deficitului balanței comerciale.
„Suntem încrezători dar trebuie să fim și realiști, în egală măsură, să înțelegem cât de important este să apăsăm pedala reformelor structurale, pentru a ne asigura că ieșim din criză mai întăriți decât înainte de declanșarea pandemiei.”, mai scrie Cosmin Marinescu.
Editor : R.K.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News