Live

Companiile petroliere rusești, câștig fabulos în urma sancțiunilor americane impuse Iranului și Venezuelei

Data publicării:
Foto: Guliver/Getty Images

Sancţiunile impuse de preşedintele SUA, Donald Trump, împotriva Iranului şi Venezuelei au avut ca efect colateral o creştere a cererii pentru petrolul rusesc, astfel că producătorii ruşi de petrol au câştigat venituri suplimentare de cel puţin 905 milioane dolari în perioada cuprinsă între luna noiembrie 2018 şi iulie 2019, conform calculelor realizate de Bloomberg, scrie Agerpres.

Aceste calcule se bazează pe diferenţa de preţ între petrolul rusesc Urals şi preţul de referinţă pentru barilul de ţiţei Brent în perioada cuprinsă între luna noiembrie 2018 şi iulie 2019, comparativ cu media din ultimii cinci ani. Potrivit analiştilor, sancţiunile americane au dus la o creştere a cererii pentru petrolul rusesc, astfel că ţiţeiul Urals a început să se tranzacţioneze la o valoare mai mare decât petrolul Brent.

„În prezent există un deficit de concurenţă pe segmentul ţiţeiului mai greu ca urmare a sancţiunilor impuse Iranului şi Venezuelei, dar şi a acordului de reducere a producţiei convenit de OPEC şi statele partenere. Cererea pentru ţiţeiul Urals în regiunea Mediteranei este la un maxim istoric”, susţine Konstantsa Rangelova, analist la JBC Energy.

Administraţia americană a introdus sancţiuni împotriva Venezuelei la sfârșitul lunii ianuarie 2019 şi noi sancţiuni mai dure împotriva Iranului au intrat în vigoare în luna mai. Aceste măsuri au creat un deficit de petrol greu cu conţinut mare de sulf, un tip de petrol similar cu cel produs în Rusia.

În mod tradiţional, petrolul rusesc are preţ mai mic decât petrolul Brent. Potrivit analiştilor de la S&P Global Platts, în ultimii cinci ani un baril de petrol rusesc s-a vândut, în medie, cu un dolar mai puţin decât barilul de ţiţei Brent în zona Mediteranei şi cu 1,63 dolari mai puţin decât referinţa Brent în zona Europei de Nord Vest.

Însă acest discount a început să se reducă începând din luna noiembrie 2018, iar de la începutul acestui an barilul de ţiţei Urals s-a vândut la un preţ cu 0,86 de dolari mai mare decât ţiţeiul Brent, iar în regiunea Mediteranei (o zonă dominată în mod tradiţional de ţiţeiul iranian) diferenţa de preţ este de peste un dolar în favoarea ţiţeiului rusesc.

Konstantsa Rangelova subliniază însă că această diferenţă de preţ ar putea să se reducă în curând, odată cu încheierea sezonului vacanţelor estivale şi cu debutul operaţiunilor de mentenanţă la rafinăriile din Europa, aceste lucruri urmând să ducă la diminuarea cererii pentru petrolul Urals. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Compania ungară Mol susţine că renunţarea la importurile de petrol rusesc este nerealistă, în pofida eforturilor europene

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

SUA anunță că îl recunosc pe Edmundo Gonzalez drept președinte ales al Venezuelei. Reacția autorităților de la Caracas

Ce vrea Iranul la schimb ca să-și limiteze stocurile de uraniu îmbogățit

Partenerii noștri