Live

Cum au crescut salariile. Tabloul care aminteşte de perioada dinaintea crizei economice din 2008

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Antreprenorii români sunt nemulţumiţi de ordonanţa lăcomiei. Oamenii de afaceri critică măsurile luate în ultima perioadă de Guvern şi spun că nesiguranţa fiscală va duce la scăderea investiţiilor. De asemenea, aceştia se plâng de faptul că măririle de salarii din sistemul public au dus la scăderea forţei de muncă din mediul privat.

Antreprenorii spun că singurul care iese câştigător după adoptarea măsurilor fiscale este statul, nicidecum oamenii de afaceri.

De cealaltă parte, reprezentanţii Executivului se apară şi spun că se lucrează în permanenţă pentru îmbunătăţirea condiţiilor pentru mediul de afaceri.

Cristina Chiriac, presedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin: „Toate aceste modificări legislative bulversează viaţa antreprenorilor şi ajungem să pierdem timp esenţial căutând informaţii. Nu putem continua în acest stil şi cerem insistent Guvernului să se aplece asupra antreprenorilor, să-i stimuleze, să îi ajute, să îi susţină, Statul face concurenţă neloială mediului privat, prin măsurile pe care le ia, inclusiv că vorbim despre OUG 114, taxa pe lăcomie, Pilonul II”.

Gabriela Voicilă, secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri: „Ne îngrijim în permanenţă ca şi cadru legislativ să-l îmbunătăţim funcţie de ceea ce noi studiem în foarte multe ţări ale lumii. Semnalele din partea mediului de afaceri, într-adevăr, să fiţi să fiţi siguri că le luăm în calcul şi în funcţie de modul în care pot fi rezolvate de diverse organe ale statului, noi le aducem la cunoştinţă. Peste tot este greu”.

Creşterile masive de salarii la stat dau peste cap economia

Economiştii avertizează că lefurile din sectorul bugetar au crescut aproape dublu faţă de cele din firmele particulare, potrivit unui studiu ING Bank, o situaţie care aminteşte de perioada dinaintea crizei economice din 2008.

Companiile private nu ţin pasul cu statul când vine vorba despre majorările salariale. În ianuarie, lefurile bugetarilor erau cu peste 26% mai mari faţă de aceeaşi lună din anul trecut. În mediul privat, în acelaşi interval, avansul salariilor a fost mult mai mic, de 15,8 procente. Asta în timp ce, la nivelul întregii economii, creşterea anuală a fost de 18,2%.

Dar, diferenţele se văd cel mai bine atunci când discutăm despre administraţia publică. După majorările succesive din ultimii doi ani, salariile încasate de funcţionarii statului au ajuns să reprezinte 157% din media pe întreaga economie. Iar ale angajaţilor din sectorul privat, doar 94%. Să comparăm şi salariile medii ale celor două categorii: 4.609 lei pentru administraţie faţă de 2.759 lei pentru privaţi, la o medie naţională de 2.936 lei.

Concluzia specialiştilor nu este liniştitoare: o situație similară a mai fost în 2008. Atunci, lefurile funcţionarilor reprezentau 161% din media pe economie, faţă de 96% în companiile private.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce țară a avut cea mai bună evoluție economică în 2024. Mediterana a renăscut, în timp ce marile economii ale Europei au dezamăgit

Patru din zece companii din Germania intenţionează să facă disponibilizări anul viitor

Studiu Eurostat: România înregistrează cel mai mare declin de pe piața de muncă din UE

Partenerii noștri