Live

Rușii nu mai vor să fie acționari majoritari la Alro

Data publicării:

Alro a publicat prospectul de vânzare. Ruşii de la Vimetco speră să încaseze 2,37 miliarde lei pe 53% din acţiunile combinatului. 85% din acţiunile scoase la vânzare sunt destinate investitorilor instituţionali, iar 15% celor de retail.

Producătorul de aluminiu Alro a publicat prospectul privind vânzarea a 53% din acţiuni. Acţionarii companiei, grupul rus Vimetco şi Conef SA, scot la vânzare 383,79 milioane de acţiuni Alro Slatina, pe care speră să obţină maximum 2,37 miliarde lei, potrivit News.ro

Preţul maxim de ofertă este de 6,18 lei per acţiune, arată documentul publicat pe site-ul companiei.

”Prin vânzarea acţiunilor oferite în conformitate cu oferta, se preconizează că acţionarii vânzători vor încasa, în total, 2.371.829.245 lei. Comisioanele şi cheltuielile totale estimate a fi achitate de către acţionarii vânzători în legătură cu oferta sunt de aproximativ 84,8 milioane lei”, arată prospectul.

Vânzarea presupune până la 383.791.140 acţiuni oferite: până la 356.889.569 acţiuni oferite de Vimetco şi până la 26.901.571 acţiuni oferite de Conef.

La data prospectului, numărul de acţiuni emise, reprezentând capitalul social emis, subscris şi vărsat al societăţii este de 713.779.135 de acţiuni, fiecare fiind vărsată în întregime şi având o valoare nominală de 0,5 lei pe acţiune.

”Oferta este împărţită în două tranşe după cum urmează: un număr iniţial de 326.222.469 acţiuni oferite, reprezentând 85% din numărul iniţial de acţiuni oferite anumitor investitori calificaţi, (...) ”investitorii instituţionali” şi un număr iniţial de 57.568.671 acţiuni oferite, reprezentând 15% din numărul iniţial de acţiuni oferite, care va fi adresat investitorilor de retail printr-o ofertă publică în România”, se mai menţionează în document.

Potrivit celor mai recente date, Vimetco deţine 84,18% din acţiunile Alro, iar cel mai mare acţionar minoritar este Fondul Proprietatea, cu 10,21%.

Alro a anunţat, în 18 iunie, că Vimetco şi Conef intenţionează să lanseze o ofertă publică pentru vânzarea acţiunilor companiei.

„Aceasta este o veste foarte bună pentru Alro. Alro a devenit un jucător cheie pe piaţa globală a aluminiului, cu un istoric puternic, cu scală şi prezenţă internaţională. Avem o echipă puternică de management, care lucrează împreună de mulţi ani, cu o strategie clară de a continua să crească prezenţa Alro în rândul clienţilor importanţi din întreaga Uniune Europeana şi dincolo de aceasta, şi cu o experienţă dovedită de creştere a companiei şi de a obţine performanţe financiare”, declara, atunci, Marian Năstase, preşedintele Alro.

Grupul are aproximativ 4.200 de angajaţi.

Grupul, împreună cu filialele sale, reprezintă unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa după capacitatea de producţie, cu operaţiuni în toate segmentele semnificative ale producţiei de aluminiu.

Grupul este format din divizii upstream şi downstream, de la activităţi care includ exploatarea şi rafinarea materiilor prime, până la producţia şi vânzarea de produse din aluminiu primar şi procesat (care cuprind produse laminate plate şi produse extrudate).

Folosind bauxita extrasă din minele din Sierra Leone (Africa), grupul produce alumina, principala materie primă utilizată pentru producerea aluminiului, care este procesată în rafinăria din Tulcea, România.

Totalul resurselor de bauxită măsurate şi indicate ce pot fi extrase din minele exploatate de către grup la 1 ianuarie 2018 au fost estimate de către grup la 53,6 milioane de tone, pe care Alro le consideră suficiente pentru o perioadă de aproximativ 20 de ani de operaţiuni (în conformitate cu ratele actuale de producţie). În 2017, grupul a produs 1.787.716 tone de bauxită şi respectiv 472.606 tone de alumină.

Vânzările şi EBITDA  ale Grupului, în 2017, au fost de 2,7 miliarde lei (aproximativ 679 milioane dolari) şi respectiv 566 milioane lei (aproximativ 140 milioane dolari).

Grupul şi-a exportat produsele în peste 30 de ţări în 2017, iar pieţele principale de export pentru produsele primare au fost Republica Cehă, Italia, Ungaria, Bulgaria şi Polonia.

Unităţile de producţie şi de prelucrare a aluminiului care aparţin grupului sunt situate în Slatina, România. Acestea au produs aproximativ 282.000 de tone de aluminiu primar în 2017 din care aproximativ 56% a fost utilizat intern, în producţia de produse din aluminiu procesat care, în acelaşi an, s-a ridicat la aproximativ 109.000 de tone.

Din 2002, grupul a investit aproximativ 412 milioane dolari în vederea dezvoltării şi întreţinerii capacităţii de producţie a aluminiului primar şi procesat, din care aproximativ 101 milioane dolari au reprezentat investiţii în proiecte privind sănătatea, securitatea şi mediul, precum şi în proiecte legate de eficienţa energetică, precum Eco-Topitoria.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fondatorii Dedeman au cumpărat 23% din acțiunile Alro, cu peste 100 milioane euro

Acționarii Alro caută investitori în combinatul de aluminiu

Avioanele lumii, construite din aluminiu românesc

Alro curtează industria aeronautică

Partenerii noștri