Reacția angajaților din IT la declarațiile lui Ludovic Orban: „Este punctul principal care ne stopează creşterea”
Angajaţii şi antreprenorii din industria IT reacţionează după declaraţiile liderului PNL. Ludovic Orban a declarat că nu i se pare normal ca IT-ştii să fie scutiţi de de plata impozitului pe venit. Reintroducerea acestei taxe ar produce efecte grave în industrie, atrag atenţia specialiştii din domeniu.
Ciucă, despre retragerea lui Orban din cursa pentru Cotroceni: Mie îmi pare foarte rău
Momentul în care Ludovic Orban își anunță retragerea din cursa pentru Cotroceni
Orban, întrebat cine a condus de fapt PNL în mandatul său: „Eu, cu anumite contribuții”
Orban: Domnule Ciolacu, nu v-aș vota nici măcar primar la Dobroești
Orban le-a împărțit câte trei trandafiri roșii liberalilor, în Parlament. Reacția lui Ciucă
Ludovic Orban și-a dus partidul la poarta lui Iohannis: „Te-ai făcut frate cu dracu, Să-i dai bacu` lui Ciolacu!”
Ludovic Orban depune plângere penală împotriva celor care l-au agresat
Orban: Am fost scuipat, lovit cu băţ de la steag
Victor Ponta: Eu nu cred că domnul Ciucă știa de gaura din buget
Din cei 100.000 de angajaţi ai sectorului IT din România, doar 30% beneficiază de scutirea pe impozitul de venit.
Mihai Matei - antreprenor în IT: De această măsură beneficiază circa 30.000 de angajaţi şi, calculat la un salariu mediu brut în industrie, valoarea acestei subvenţii este undeva de 50 de milioane de euro. Deci, punând în perspectivă, vorbim de 50 de milioane de euro, raportat la 5 miliarde de euro aport în PIB.
Un IT-ist cu un salariu brut de 12.300 de lei, rămâne după plata contribuţiilor CAS şi CASS, cu 8.000 de lei în mână. Dacă s-ar reintroduce impozitul pe venit, acesta ar rămâne cu 800 de lei mai puţin.
În plus, atrage atenţia Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii, o asemenea măsură ar face ca numărul specialiştilor din ţara noastră să scadă masiv.
Gabriela Mechea - director executiv ANIS: Dacă firmele şi-ar închide porţile complet, şi-ar lua angajaţii cei mai buni specialişti în IT, deoarece deficitul de muncă de specialişti IT pe piaţa europeană e în jur de un milion de oameni, deci cu siguranţă că vor pleca cu oameni.
Mihai Matei - antreprenor în IT: Industria se loveşte de o criză uriaşă de capital uman, avem probleme foarte mari în a găsi oameni şi acesta este punctul principal care ne stopează creşterea. Cei mai loviţi de renunţarea la această facilitate ar fi tocmai companiile româneşti mai mici.
Consultantul fiscal Gabriel Biriş nu crede însă că eliminarea acestei facilităţi îi va face pe IT-işti să plece din ţară.
Gabriel Biriş - consultant fiscal: Eu nu cred însă un avantaj de 6%, 6, ceva%, că de asta vorbim, pentru că 35% sunt contribuţii, ţinând cont că costurile vieţii sunt mult mai mici decât ţările în care pleacă românii în general, nu pot să fiu de acord că poate să fie un factor determinant în a lua decizia de a pleca.
Liderul PNL, Ludovic Orban, a stârnit controverse după ce a declarat sâmbătă, la Mediaş, că vrea ca şi angajaţii din sectorul IT să plătească impozit pe venit.
Ludovic Orban: Mie nu mi se pare normal ca IT-iştii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. IT-iştii câştigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal.
Scutirea pe impozitul pe venituri din salariile angajaţilor în IT a fost introdusă în 2001 de Guvernul Năstase.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News