Radu Burnete, Concordia: Am fost extrem de neplăcut surprinşi să aflăm vor fi introduse şi noi taxe şi eliminate facilităţi fiscale
Radu Burnete, director executiv Confederaţia Patronală Concordia, transmite că reprezentanții patronatelor au fost extrem de neplăcut surprinşi să afle, după discuţiile de duminică cu Guvernul, în Consiliul Naţional Tripartit, pe tema Ordonanţei privind reducerea cheltuielilor, că de la 1 ianuarie 2025 vor fi introduse şi noi taxe şi eliminate facilităţi fiscale, fără ca aceste lucruri să fi fost discutate aşezat. În felul acesta, este greu să vorbeşti despre un parteneriat între mediul public şi cel privat, atât de necesar având în vedere ce perioadă dificilă urmează, spune Burnete.
„Am fost extrem de neplăcut surprinşi să aflăm, după discuţiile de ieri cu Guvernul, în Consiliul Naţional Tripartit, pe tema Ordonanţei privind reducerea cheltuielilor, că de la 1 ianuarie 2025 vor fi introduse şi noi taxe şi eliminate facilităţi fiscale, fără ca aceste lucruri să fi fost discutate aşezat, aşa cum am primit asigurări că se va întâmpla în luna ianuarie. În felul acesta, este greu să vorbeşti despre un parteneriat între mediul public şi cel privat, atât de necesar având în vedere ce perioadă dificilă urmează”, a transmis reprezentantul Confederaţiei Concordia.
Burnete arată că „este de neînţeles de ce Guvernul a ales să nu ne spună transparent, în cadrul întâlnirii, că intenţionează să ia aceste decizii chiar înainte de finalul anului”.
„Cel mai grav însă este că ele au aplicabilitate de la 1 ianuarie 2025, adică în trei zile. Nu înţelegem nici de ce a reapărut de nicăieri celebra «taxă pe stâlp», care loveşte în cele mai productive companii şi în cele care fac cele mai mari investiţii, în condiţiile în care Guvernul ne asigura că va renunţa la altă taxă foarte nocivă, cea pe cifra de afaceri. Sau ce vină au antreprenorii care tocmai au aflat că în 3 zile vor plăti impozite mai mari sau nu mai beneficiază de anumite facilităţi. Una este decizia luată dintr-o necesitate, alta este termenul de aplicare. Termenul de aplicare este inacceptabil pentru noi”, subliniază Burnete.
El menţionează că „nu se poate construi o economie solidă dacă niciodată nu ştii de Crăciun ce taxe vei avea de plătit de plătit în prima zi după Revelion”.
„Am primit nenumărate asigurări că acest lucru nu se va mai întâmpla, că deciziile fiscale vor avea un orizont de minimum 3-6 luni de zile. Deciziile de ieri privind limitarea sau îngheţarea unor cheltuieli publice sunt mai mult decât binevenite, având în vedere că încheiem anul cu un deficit care se apropie milimetric de 9% din PIB. Este imens şi el nu se datorează mediului privat, care anul acesta a contribuit suplimentar, însă cheltuielile au fost scăpate efectiv de sub control. Aceste decizii, pe care ne pregăteam să le salutăm, au fost puse într-un con de umbră din cauza lipsei de transparenţă privind aceste noi taxe. Am fost asiguraţi în repetate rânduri că vom fi consultaţi atunci când Guvernul se va uita la creşterea veniturilor bugetare în 2025 conform obligaţiilor din PNRR şi din planul de ajutare pe 7 ani agreat cu Comisia Europeană. De ce Guvernul continuă să ne spună una, dar să facă alta, rămâne un mister, însă unul cu grave consecinţe economice”, mai arată Radu Burnete în comunicat.
Proiectul ordonanţei care vizează reducerea cheltuielilor bugetare, făcut public duminică de Ministerul Finanţelor, propune mai multe seturi de măsuri care afectează salariaţii, pensionarii, modul de funcţionare a instituţiilor publice şi diverse categorii socio-profesionale. Proiectul mai propune prorogarea aplicării unor acte normative, creşterea cu două procente a impozitelor de dividende şi eliminarea facilităţilor fiscale pentru domeniul IT. Actul normativ urmează să fie aprobat luni, în Guvern, care se reuneşte în şedinţă de la ora 13.00.
Citește și
DOCUMENT „Ordonanța austerității” a fost publicată de Guvern. Noi măsuri anunțate
Editor : B.E.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News