Ministrul Oprea anunță reluarea discuțiilor cu Volkswagen pentru o fabrică în România, după ce grupul a amânat investiția din Turcia
Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat Ştefan-Radu Oprea a anunțat că Guvernul a reluat discuțiile cu grupul Volkswagen pentru a aduce investiția în România, în contextul în care producătorul auto a comunicat că amână anunţul unei investiţii în Turcia, potrivit Mediafax.
Volkswagen a amânat decizia finală de a construi o fabrică de mașini în Turcia, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, pe fondul criticilor internaționale cu privire la operațiunea militară a țării în Siria. „Urmărim cu atenție situația actuală și privim cu îngrijorare evoluțiile actuale”, a spus marți un purtător de cuvânt al companiei. La începutul acestei luni, Volkswagen a înființat o filială în provincia Manisa din vestul Turciei. Compania a spus că încă mai negociază și că nu a luat o decizie finală cu privire la fabrică.
Pe listă ţărilor unde Volkswagen ar fi intenţionat să deschidă noua fabrică s-au aflat şi România şi Bulgaria.
Ministrul Oprea a făcut declarația în cadrul Conferinței Naționale Școala profesională în sistem-dual - Alternativă de excelență pentru rezolvarea crizei forței de muncă în industria auto, eveniment organizat în cadrul Salonului Auto București.
Ministrul a apreciat sistemul dual de pregătire ca o posibilă soluție la necesitatea și stabilizarea unei forte de muncă bine pregătite în sectorul auto. "Învățământul dual este un răspuns care face legătura între nevoia de calificare din industria auto și ceea ce oferă învățământul în acest moment", a spus ministrul Ștefan-Radu Oprea.
În cadrul evenimentului a fost lansat primul manual în limba română pentru școlile profesionale în sistem dual. Sistemul dual se fundamentează pe conceptul parteneriatului public-privat în care operatorul economic identifică nevoia de formare, resursele umane şi materiale, devenind furnizor de formare profesională inițială în parteneriat cu școala, în care elevul este deopotrivă pregătit din punct de vedere al culturii generale de către școală, iar operatorul economic îi dezvoltă abilităţile practice, motivația pentru muncă şi integrarea în cultura organizaţională proprie. Astfel, doar prin sistemul de formare în sistem dual, forţa de muncă este pregătită exact pentru solicitările și nevoile angajatorului, iar elevul are, la absolvire, un loc de muncă asigurat de companie.
Editor web: Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News