Live

Incertitudine în economie. Cum s-au schimbat criteriile de alegere a unui loc de muncă

Data publicării:
<> as the federal Interior Ministry moves offices on April 26, 2015 in Berlin, Germany. German Interior Minister Thomas de Maiziere relocates offices today as the federal Interior Ministry moves into a new building. The process will include the consolidation of three previous buildings as well as approximately 11,000 moving boxes, seven kilometers (4.35 miles) of files, and 55,000 books.

Anul 2019 se dovedește a fi un an plin de provocări pentru angajați, dar și pentru companii. Semnele de incertitudine din economie, legate în primul rând de fiscalitate, se regăsesc și în piața muncii. Oamenii au trecut siguranța locului de muncă în prim-plan, iar companiile își reorientează prioritățile.

Principalul criteriu în funcție de care oamenii aleg un loc de muncă este, bineînțeles, salariul. 67% dintre cei care au răspuns la Barometrul forței de muncă 2019 spun că banii sunt foarte importanți, mai ales că au cheltuieli tot mai mari de la an la an.

Apoi, românii țin cont și de reputația firmei la care vor să se angajeze.

Siguranța locului de muncă pare să fie totuși unul dintre cele mai importante criterii la care se gândesc angajații. Față de anul 2018, când doar 33% dintre români considerau că acest criteriu este unul esențial, acum aproape jumătate dintre aceștia susțin că siguranța locului de muncă este extrem de importantă.

Un alt aspect foarte interesant este că românii sunt tot mai atrași de locurile de muncă de la stat. 47% dintre respondenți au spus că dacă ar avea două oferte de joburi similare, la stat și la privat, ar alege cu siguranță să fie bugetari.

În condițiile crizei de personal cu care se confruntă economia de câțiva ani, recrutarea angajaților profesioniști a ajuns la același nivel de importanță cu extinderea business-ului.

Astfel, companiile au început să se plieze pe cerințele salariaților. 67% dintre acestea sunt dispuse să ofere mai multe beneficii angajaților, iar 28% spun că au deja un sistem de bonificație care își arată efectele.

Există însă un număr important de companii care spun că nu au luat nicio măsură pentru atragerea angajaților din cauza incertitudinilor din economie.

Criterii pentru alegerea locului de muncă

67% - salariu atractiv

52% - reputația firmei

47% - siguranța locului de muncă

Preferințele angajaților

47% - locuri de muncă în sectorul public

32% - locuri de muncă în sectorul privat

21% - au evitat să răspundă

Prioritățile companiilor

67% - dispuși să ofere mai multe beneficii salariaților

28% - au deja un sistem de bonificație care își arată efectele

15% - au evitat să răspundă

sursa: Frames

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Care este legătura dintre studii și nivelul de trai. Aproape o treime dintre locuitorii Uniunii Europene, fără școală, se simt săraci

Număr record de job-uri subvenționate pentru integrarea șomerilor pe piața muncii. Anunțul făcut de Ministerul Muncii

Angajații preferă joburile remote, însă tot mai multe companii îi cheamă la birou. Domeniile cu cele mai multe locuri de muncă de acasă

Ce înseamnă portofoliul primit de România în viitoarea CE. Roxana Mînzatu va acoperi competențe, locuri de muncă, drepturi sociale

Partenerii noștri